DOKUMENTARAC PBS-a

SAUDIJSKI PRINC PRIJESTOLONASLJEDNIK PRVI PUT PROGOVORIO O BRUTALNOJ LIKVIDACIJI NOVINARA 'Ja sam odgovoran, to se dogodilo pod mojoj paskom'

 
Jamal Khashoggi ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu; princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman; turski istražitelj obavlja očevid u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu
 Reuters TV, Murad Sezer, Press Association / Profimedia, REUTERS

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, priznao je da snosi odgovornost za brutalno ubojstvo novinara i disidenta Jamala Khashoggija, koje su saudijski operativci počinili u zgradi konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, piše Reuters.

Bin Salman (skraćeno MBS) je to rekao u dokumentarcu PBS-a koji bi se trebao emitirati idućeg tjedna. Ovo je prvi put da princ prijestolonasljednik, de facto vladar Saudijske Arabije javno govori o ubojstvu koje je uzdrmalo ugled njegove kraljevine i zbog koje su mediji na zapadu vršili veliki pritisak na svoje države da se konačno strože postave prema Saudijskoj Arabiji.

Istup MBS-a je intrigantan poglavito zbog optužbi da je on sam naručio ubojstvo Khashoggija, u što sumnja CIA i još neke obavještajne zajednice zapadnih država. Naravno, Saudijci su tvrdili da princ prijestolonasljednik s tim nema veze.

No, da je cijeli skandal itekako imao utjecaja na princa i Saudijsku Arabiju govori i podatak da nakon što su procurili detalji ubojstva on nije još posjetio Europu ili SAD.

- To se dogodilo pod mojom paskom. Sva odgovornost je moja, zato što se to dogodilo pod mojom paskom - rekao je MBS novinaru Martinu Smithu u dokumentarcu koji će biti prikazan 1. listopada.

Kako se čini, ovo "priznanje" MBS-a je nastavak priče o "odmetnutim operativcima" koju su Saudijci počeli "vrtjeti" nakon što se u inicijalno nijekali bilo kakvu upletenost u ubojstvo. No, kako se količina dokaza protiv njih povećavala, a u javnost su procurile i jezive audio snimke ubojstva, bilo je jasno da će netko unutar Kraljevine morati "pasti" za taj zločin. Naravno, to nije bio princ prijestolonasljednik, nego sami operativci koji su gotovo sigurno djelovali pod njegovim uputama, samo da bi ih se kasnije optužilo da su radili na svoju ruku.

Održan je i montirani proces u Saudijskoj Arabiji, tijekom je kojeg je krivnja svaljena na glavnog pregovarača koji je bio zadužen da Khashoggija "vrati nazad kući". Tužitelj je tijekom suđenja ustvrdio kako je naredbu za ubojstvo, i to preko Skypea, izrekao Saud al-Qahtani, bivši visoki savjetnik MBS-a. Ukupno je za ubojstvo optuženo 11 osoba, a zasad je održano samo nekoliko ročišta.

Upitan tijekom intervjua kako je moguće da se cijelo ubojstvo odigralo bez njegova znanja, MBS je izbjegao odgovor.

- Mi imamo 20 milijuna građana. Imamo tri milijuna zaposlenika.

Novinar je MBS-a upitao i zašto su ubojice koristili privatne avione vlasti.

- Ja imam dužnosnike, ministre koji prate stvari i oni su odgovorni za to. Oni imaju ovlast da to rade - navodno je rekao princ novinaru PBS-a, doduše kad kamera nije bila upaljena.

Podsjetimo, Khashoggi je u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu ušetao 2. listopada prošle godine kako bi pribavio potrebne dokumente za svoje vjenčanje. Tamo je ubijen, njegovo je tijelo razrezano, a ostaci nikada nisu pronađeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 12:06