U KABULU 12 MRTVIH

Imam izdao fetvu zbog filma o proroku Muhamedu: 'Ubijanje svih koji imaju veze s filmom dužnost je svakog muslimana'

 AP

NOVO 12:40 Imam Ahmed Ašuš, pobornik džihada povezan s al-Qa'idom u Egiptu, izdao je fetvu kojom poziva na ubijanje svih onih koji su imali ikakve veze s filmom 'Nevinost muslimana' koji vrijeđa proroka Muhameda i koji je potaknuo val antiameričkih prosvjeda diljem Magreba i Bliskog istoka. Ašušev religijski edikt opravdava ubojstvo ljudi povezanih s filmom, navodeći da bi se "trebala proliti njihova krv" i da je ubijanje svih njih "dužnost svakog sposobnog muslimana".

Smatra se da Ašuš bio blizak Osami bin Ladenu i da je trenutno blizak sadašnjem vođi al-Qa'ide Ajmanu al-Zavahriju. Vjeruje se da se nalazi na čelu relativno opskurne skupine povezane s al-Qa'idom, 'Grupa džihada'. Njegova je fatva objavljena na web stranici jedne militantne islamističke skupine, izvještavaju svjetski mediji.

- Izrodi koji su snimili ovaj film su nevjernici, stoji u fatvi, prema prijevodu s arapskog na engleski.

- Izričem fatvu i pozivam mlade muslimane u Americi i Europi da je poštuju, što znači ubojstvo režisera, producenta, glumaca i svih onih koji su doprinijeli nastanku i promociji filma.

- Zato, požuri, požuri, muslimanska omladino Amerike i Europe i daj tim prljavcima lekciju koju će razumjeti svi majmuni i svinje u Americi i Europi. Neka vas Alah vodi i podari vam uspjeh, naveo je imam.

-------------------------------

KABUL - Najmanje 12 osoba, među kojima devet stranaca, izgubilo je život u samoubilačkom napadu na minibus u utorak ujutro na autocesti prema kabulskoj zračnoj luci, koji je izveden u znak osvete za snimanje protuislamskog filma u Americi , objavila je afganistanska policija.

Kako je prevarant snimio film koji je zapalio islamski svijet? Režiser pornića i glumci mislili da snimaju film o Georgeu iz Egipta

"Žena je aktivirala eksploziv u svojem automobilu na cesti za zračnu luku. Poginulo je devet stranih radnika i tri Afganistanca, a dva policajca su ranjena", priopćila je policija.

"Stranci su radili za privatnu tvrtku u zračnoj luci", objavio je afganistanski sigurnosni izvor ne navodeći nacionalnost devetero stranaca.

Odgovornost za napad preuzeli su militanti iz skupine Hezb-e-Islami , naglasivši da se radi o odgovoru na emitiranje uvredljivog američkog filma o proroku Muhamedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:20