ODLUKA

'IMAMO IZBOR IZMEĐU MAFIJAŠA I ANONIMUSA' Tunižani biraju predsjednika nakon mjesec dana previranja, u drugom krugu tajkun u nepoznati profesor

Nabil Karui i Kais Sejed
 Zoubeir Souissi / REUTERS

Nakon predizborne kampanje nalik televizijskoj sapunici, Tunižani u nedjelju biraju novog predsjednika, a glavni kandidati su gotovo nepoznat profesor ustavnog prava, bez iskustva na vlasti, i poslovni čovjek gonjen zbog porezne prijevare i pušten iz zatvora četiri dana prije drugog kruga izbora.

Sedam milijuna birača izlazi na birališta treći put u mjesec dana u grozničavu ozračju, na druge izravne predsjedničke izbore od revolucije 2011.

U prvom krugu, održanom 15. rujna, sa scene su pometeni svi dosadašnji visoki dužnosnici, a u prvi plan izbio je stručnjak za ustavno pravo Kais Sejed (61), koji je dobio 18,4 posto glasova mobiliziravši mlade isticanjem ideala iz revolucije iz 2011.

Nasuprot njemu je medijski magnat Nabil Karui (56), politički insajder, ali u sukobu s dobrim dijelom vodstva zemlje. Vodio je kampanju fokusiranu na najsiromašnije putem svojeg televizijskog kanala osvojivši 15,6 posto glasova.

Smrt predsjednika države Bedžija Kaida Esebsija u srpnju ubrzala je održavanje izbora, no Tunis već mjesecima živi u ritmu predizbornih kalkulacija. Vlada je od lipnja pokušavala usvojiti spornu izmjenu izbornog zakona koja bi onemogućila Karuiju da se natječe.

"Mafijaš" protiv "nepoznanice"

Karui, predmet istrage zbog porezne prijevare i pranja novca od 2017., završio je naposljetku u zatvoru 23. kolovoza. Datum i okolnosti uhićenja potaknuli su optužbe da je politika instrumentalizirala pravosuđe.

Želeći biti fer prema Karuiju, koji iz zatvora nije mogao voditi kampanju, Sejed se neko vrijeme povukao s terena i kampanja je zapravo trajala samo dva dana, u četvrtak i petak, dok je subota dan izborne šutnje.

"Ovi predsjednički izbori loša su sapunica", ocijenio je Karui nedugo nakon puštanja iz zatvora, izrazivši žaljenje što nisu odgođeni kako je tražio.

"Danas se nudi izbor između 'mafijaša' i 'nepoznanice'", rekao je, govoreći o sebi i Sejedu. "Nema ničeg pozitivnog što bi moglo potaknuti ljude da biraju".

Bez debata, kampanja se u biti vodila oko Karuijevih problema s pravosuđem. On je pod istragom zbog sumnjivih novčanih transakcija u svojoj medijskoj grupi.

Premda na slobodi, Karui je i dalje predmet kaznenog progona.

Sejed se, pak, jako rijetko pojavljivao u javnosti, poručivši u dva televizijska intervjua da je na mladim Tunižanima da sastave svoj program i da se oslone na zakon kako bi oživjeli tranziciju započetu 2011. odlaskom predsjednika Ben Alija.

Njegove poruke o "narodnoj suverenosti", borbi protiv korupcije i decentralizaciji osvojile su mnoge mlade.

Zagovara također otvoreno konzervativna stajališta na društvenom planu, ali ne želi instrumentalizirati islam u političke svrhe.

Protivi se jednakosti između muškaraca i žena kada je riječ o nasljeđivanju, kao i legalizaciji homoseksulanosti, iako je protiv pritvaranja ljudi zbog njihove seksualne orijentacije.

Pregovori o novoj vladi

Osim njegove vlastite stranke, malo stranaka i uglednih političara javno je pozvalo birače da glasaju za Karuijua.

Izbori se odvijaju usred pregovora o sastavljanju nove vlade, tjedan dana nakon parlamentarnih izbora na kojima je izabran parlament kojim dominira islamistička stranka Ennahdha, ali koja niti izbliza nema većinu (52 mjesta od 217).

Karuijeva stranka Kalb Tunes na drugom je mjestu sa 38 zastupnika.

Dvije velike stranke poručile su da neće koalirati, ali ostale imaju tek po šačicu zastupnika.

Parlament ima dva mjeseca da se dogovori, a budući predsjednik, koji bi trebao prisegnuti potkraj listopada, intervenirat će u slučaju blokade.

Duga politička nestabilnost mogla bi dodatno potkopati demokratsku tranziciju u zemlji koja je uspjela obuzdati terorističku prijetnju, ali je pogođena inflacijom i velikom nezaposlenošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:52