JEFF BEZOS NA METI

'IMAMO TVOJE EKSPLICITNE FOTOGRAFIJE' Ucjenjuju najbogatijeg čovjeka na svijetu: 'Umjesto da pristanem na iznudu, objavljujem sve što su mi poslali'

 
 Profimedia, Mega Agency

Osnivač i direktor tehnološkog giganta Amazona te najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos optužio je izdavača tabloida National Enquirer tvrtku American Media Inc. (AMI) za "iznudu i ucjenu", piše The Guardian.

Bezos tvrdi da je AMI zaprijetio da će objaviti njegove privatne eksplicitne fotografije ako on javno ne kaže da objave National Enquirera nisu politički motivirane.

Direktor Amazona dospio je prve stranice tabloida kada se u siječnju doznalo da se on i njegova supruga MacKenzie razvode. National Enquirer ubrzo je nakon toga objavio poruke intimne prirode koje je Bezos razmijenio s bivšom televizijskom voditeljicom Lauren Sánchez.

U blog objavi na internetskoj stranici Medium naslova "Ne, hvala, g. Pecker" Bezos je napisao da je zaposlio privatnog konzultanta za sigurnost Gavina de Beckera kako bi utvrdio zašto National Enquirer radi to što radi. Bezos je dodao da mu je jedna od rukovodećih osoba u AMI-ju rekla da je istraga razbjesnila direktor AMI-ja Davida Peckera, inače prijatelja predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Bezos tvrdi da su mu iz AMI-ja rekli da imaju još njegovih poruka i fotografija te da će ih objaviti ako on ne prestane sa svojom istragom. Direktor Amazona, koji je ujedno i vlasnik dnevnih novina The Washington Post smatra da je činjenica što je vlasnik Posta zakomplicirala situaciju jer ga je to učinilo neprijateljem mnogih ljudi, među kojima je i Trump.

Podsjetimo, AMI je u prosincu prošle godine u zamjenu za suradnju tijekom istrage Trumpove predsjedničke kampanje i navodnih isplata Playboyjevim zečicama dobio imunitet od tužitelja južnog okruga američke savezne države New York. AMI je priznao da u koordinaciji s Trumpovom kampanjom kupio priču Karen McDougal, manekenke koja je tvrdila da je imala aferu s Trumpom. AMI je nadalje priznao da su zajedničkim snagama s Trumpovom kampanjom McDougal platili 150 tisuća američkih dolara.

Prema Bezosovim tvrdnjama, AMI-jev direktor za sadržaj Dylan Howard prijetio je Bezosu putem njegovog odvjetnika Martina Singera. U emailu je navodno pisalo sljedeće:

"Kako bismo ubrzali rješavanje ove situacije i s obzirom na to da se The Washington Post priprema objaviti neosnovane glasine o izvještavanju National Enquirera, želim ti opisati fotografije koje smo pribavili."

U emailu koji je Bezos objavio u cijelosti stoji da je Enquirer došao u posjed fotografije Bezosovog spolovila te još devet drugih fotografija. Među njima su se našli jedan selfie, fotografija Bezosa bez majice dok drži mobitel i nosi svoj vjenčani prsten, selfie na kojem se u srednjem planu vidi Bezos u donjem rublju te fotografije i poruke koje mu je poslala Sánchez.

"Nijedan urednik ne bi uživao u slanju ovog emaila. Nadam se da će prevagnuti zdrav razum, i to brzo", navodno je u emailu napisao Howard.

Bezos je u blog objavi uključio i email AMI-jevog odvjetnika Jona Finea koji je napisao da od Bezosa traže dogovor koji će rezultirati objavom u medijima u kojoj će stajati da je Bezosova strana neosnovano ustvrdila da je AMI-jevo pisanje bilo politički motivirano. Predloženi dogovor uključuje i stavak u kojem se AMI obvezuje da neće objaviti, distribuirati, dijeliti i opisivati materijale koje je prikupio o Bezosu.

"Umjesto da pristanem na iznudu i ucjenu, objavljujem sve što su mi poslali, unatoč tome što mi to potencijalno može naštetiti. Sramoćenje mene ovdje pada u drugi plan. Jer, ako se ja ne mogu oduprijeti ovakvim ucjenama, tko može?", napisao je Bezos. "Budite sigurni, pravi novinari tako ne prijete."

Nitko od uključenih strana nije komentirao Bezosov istup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:17