ALARM U SUSJEDSTVU

'IMATE ČOVJEKA KOJI JE LUD I KOJI JE NA SLOBODI' BiH na rubu izvanrednog stanja zbog serijskog ubojice koji je u Sarajevu likvidirao policajca

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.02.2019. u 12:44

Facebook

 

Sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini uključene su u potragu za Edinom Gačićem, višestrukim ubojicom za kojega se sumnja da je u subotu navečer u okolici Sarajeva ubio policajca, potvrdili su nedjelju čelni ljudi vlade Sarajevske županije i lokalne policije istaknuvši kako se u glavnom gradu BiH nakon tog zločina poduzimaju dodatne mjere sigurnosti zbog početka zimskog Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) koji je okupio više od tisuću i pol sudionika iz 46 europskih država.

Policajac Mahir Begić (48) pronađen je ustrijeljen u subotu navečer kod sela Sudohol u okolici Tračina, tridesetak kilometara južno od Sarajeva prema Mostaru. On je čuvao poligon za obuku policajaca, a mrtvog ga je pronašao kolega koji ga je došao zamijeniti na stražarskoj smjeni.

Nakon izvanredne sjednice vlade Sarajevske županije njezin predsjednik Edin Forto kazao je kako su angažirane sve raspoložive snage u županiji, a zatražena su pojačanja iz drugih policijskih agencija kako bi se što prije lociralo i uhitilo Edina Gačića za kojega se sumnja da je počinio taj zločin.

Uvedena je neka vrsta izvanrednog stanja u policiji i ukinute su redovite policije smjene, pojasnio je županijski premijer, dodajući da za policajce "nema ni spavanja ni godišnjih odmora" dok se ne pronađe i ne uhiti Gačića.

"Imate čovjeka koji je lud i koji je na slobodi", kazao je Forto novinarima.

Potvrdio je i kako su dodatne mjere sigurnosti uvedene u samom Sarajevu pri čemu je posebna pozornost posvećena zaštiti škola i vrtića, no nije pojasnio zbog čega su upravo takvi objekti pod posebnom zaštitom.

Admir Katica, ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije, kazao je kako su sve policijske agencije u državi uključene u potragu, a u tome sudjeluje i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) dok je zapovjednik policije Mevludin Halilović kazao da je istraga provedena nakon ubojstva policajca kod Tarčina potvrdila da je počinitelj tog zločina upravo Gačić koji je ranije ovog tjedna u mjestu Podorašac kod Konjica ubio jednog muškarca.

Gačić je ranije osuđivan na dugogodišnje zatvorske kazne jer je ubio dvije osobe uključujući vlastitu majku, a nije jasno kako se moglo dogoditi da takva osoba bude na slobodi bez ikakve vrste nadzora.

Istragu o ubojstvu policajca za sada vodi tužiteljstvo Sarajevske županije.

Županijska je vlada zatražila policijska pojačanja iz drugih dijelova BiH radi potrage za Gačićem kako bi se zajamčila sigurnost u gradu, posebice u svjetlu činjenice da na području Sarajeva od nedjelje počinje EYOF.

Mediji su ranije objavili da je Gačić za vrijeme rata bio pripadnik postrojbe 'El mujaheed', u čijem su se sastavu borili i mudžahedini, islamski vjerski borci iz cijeloga svijeta. Ova je postrojba bila poznata po stravičnim ratnim zločinima, uključujući i odsijecanja glava zatočenicima.

Gačić je nekoliko mjeseci nakon završetka rata u BiH ubio suborca iz odreda El mujaheed Ismeta Gunića te je osuđen na osam godina zatvora. Kada je izdražo dvije trećine kazne bio je povremeno puštan na slobodne vikende, te je 25. kolovoza 2002. godine likvidirao majku ispalivši u njezino tijelo u Zenici dva hica iz vatrenog oružja. Nakon toga je 2003. osuđen na 20-godišnju zatvorsku kaznu, a na slobodu je monstrum Gačić pušten nedavno nakon što je izdržao dvije trećine kazne u zeničkom zatvoru.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo