LETIŠ I UŽIVAŠ

INTERIJER AVIONA BUDUĆNOSTI Letjelice neće imati prozore, ali putnici će imati pogled iz snova

LONDON - Uskoro nikom neće biti svejedno gdje sjedi u zrakoplovu pretvori li se ideja britanske tvrtke Centre for Process Innovation (CPI) u stvarnost. Naime, CPI razvija potpuno drugačiji interijer putničkih zrakoplova u kojima neće biti niti jednog jedinog prozora. Umjesto prozora, unutrašnji zidovi putničke kabine bit će presvučeni ogromnim, fleksibilnim OLED zaslonima.

Zasloni će moći prikazati snimku vanjskog svijeta i pritom, kao na računalu, izdvojiti zanimljive objekte, upozoriti na zrakoplove s kojima se mimoilazimo u letu ili prikazati nešto posve drugo.

Svaki bi putnik imao mogućnost podešavanja svog OLED 'prozora'. Manji zasloni ugrađivali bi se i na stražnju stranu sjedišta kako bi i oni koji ne sjede kraj prozora mogli uživati u svom djeliću futurističkog raja.

Kad je vrijeme spavanju, unutrašnjost zrakoplova pretvara se u zamračenu prostoriju u kojoj jedino svjetlo daje crvena linija uzduž zidova tj. OLED zaslona.

Iako sve ovo zvuči prilično futuristički, idejni začetnici 'zrakoplova bez prozora' tvrde da će tehnologija potrebna za izradu ovako kompleksnih i velikih zaslona, biti dostupna za desetak godina.

Također, prilikom razvoja nove tehnologije, CPI tvrdi kako su na prvo mjesto stavili zaštitu okoliša.

'Razgovarali smo s ljudima iz aeronautičke struke i saznali da je potreba za smanjivanjem težine zrakoplova još uvijek iznimno važna', izjavio je dr. John Heliwell iz CPI-ja.

Ugradnja prozora znači da je potrebno ojačati trup zrakoplova što dodatno povećava težinu. OLED zasloni doveli bi do smanjenja težine zrakoplova, a samim tim i do manje potrošnje goriva te manje ispuštanje CO2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:12