ANTIKORUPCIJSKA KAMPANJA

IRAN SMAKNUO JEDNOG OD NAJMOĆNIJIH PODUZETNIKA Suđenje 'sultanu bitumena' prenosila je državna televizija, vijest o smrti puštena je kao akcijski film

 YouTube

Ugledni iranski poduzetnik Hamidreza Baqeri Darmani, poznat kao 'sultan bitumena', pogubljen je zbog mita i korupcije.

Darmani (49) je proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata kojima je osigurao državnu potporu, a zatim je koristio paravan tvrtke da pribavi više od 300.000 tona bitumena za izradu asfalta, u vrijednosti više od 100 milijuna dolara.

Darmani je uhićen u kolovozu 2014. Njegovo je suđenje prikazivano na državnoj televiziji, koja je također na dramatičan način izvijestila o njegovom pogubljenju, uz glazbenu podlogu nalik onoj iz akcijskih filmova.

Radi se o trećem po redu pogubljenom poduzetniku od kada je pokrenuta antikorupcijska kampanja ove godine. Prošlog mjeseca Iran je smaknuo trgovca valutama koji je nagomilao oko dvije tone u zlatnoj valuti.

Kako javlja BBC, vlasti u Teheranu žele pokazati koliko su odlučne u kažnjavanju optuženih za iskorištavanje iranske oslabljene ekonomije. Novoosnovani sudovi u kolovozu su strpali u zatvor desetke poduzetnika i mešetara.

Gospodarstvo Irana je u krizi, dijelom zbog odluke SAD-a da ponovno uvede stroge sankcije. Troškovi života rastu, kao i bijes javnosti, pa je država odlučila pokazati odlučnost u borbi protiv korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:20