POVUKAO SE

NEPOTIZAM VIŠE NE PROLAZI NI U IRANU Šef države pokušao uhljebiti zeta u Uredu za geologiju, tvrdio je da je stručan, a onda je uslijedio val gnjeva

Iranski predsjednik Hassan Rouhani
 President.ir / REUTERS

Zet iranskog predsjednika Hasana Rohanija je u ponedjeljak podnio ostavku na mjesto direktora Ureda za geologiju, samo dva dana nakon što ga je vlada imenovala i time pokrenula kritike nepotizma u Iranu, javila je službena agencija Irna.

Tridesetogodišnji Kamiz Mehdizadeh oženio je Rohanijevu kćer u kolovozu, pišu iranski mediji. U subotu je imenovan na čelno mjesto iranskog Ureda za geologiju, u ministarstvu industrije i rudnika.

To imenovanje su Iranci žestoko kritizirali putem društvenih mreža.

"Zahvaljujem na ukazanoj časti da radim u ministarstvu, ali želim da me oslobodite te obveze kako bih nastavio znanstvene istraživačke radove", napisao je Mehdizadeh u poruci ostavke, izvijestila je Irna.

Mehdizadeh je doktorand rudarsko-geološko naftnog fakulteta i već je bio savjetnik u vladinim uredima, piše novinska agencija Tasnim bliska iranskim konzervativcima.

Iranski ministar za industriju i rudnike Reza Rahmani je samo nekoliko sati prije ostavke branio njegovo imenovanje i rekao da je izabran na temelju sposobnosti i tvrdio da to što je predsjednikov zet nije utjecalo na izbor, prenosi Irna.

Ta afera je na društvenim mrežama prokrenula kampanju protiv nepotizma pokrenutu 2017. pod hashtagom #dobri_geni, u aluziji na izjavu sina jednog političara koji je svoj poslovni uspjeh pripisao "dobrim genima" koje je naslijedio od roditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:20