IZGUBLJEN U OSVAJANJU

Iskusni slovenski planinar nestao pri usponu na Himalaju

Tomaž Humar je nestao pri pokušaja da postane prvi koji će se popeti južnim putem na vrh planine Langtang Lirung
 Wikipedija

KATMANDU - Iskusni slovenski planinar ostao je zarobljen u nepalskom području Himalaja na 6300 metara nadmorske visine u lošem vremenu nakon što se ozlijedio tijekom samostalnog uspona, objavili su u petak rano ujutro organizatori njegove ekspedicije.

Vrlo loše vrijeme potkopava pokušaje spašavanja 40-godišnjeg Slovenca Tomaža Humara s kojim kontakt nije uspostavljen od ponedjeljka kada je preostalim članovima ekspedicije javio da je ozljeđen.

- Ne raspolažemo s puno informacija, no vjerujemo kako se ozlijedio udarcem u kamen ili padom. Jedan od udova mu je slomljen, a i rame mu je iščašeno - ističe Ang Tshering Sherpa, predsjednik agencije Asian Trekking te dodaje kako ni spasilačka ekipa u helikopteru nije imala uspjeha u potrazi.

Na terenu se trenutno nalazi desetak ljudi koji traže nestalog slovenskog planinara, međutim pojava lavina i vrijeme onemogućuju kvalitetno pokrivanje prostora tijekom spasilačke akcije.

Sherpa je napomenuo kako se tim specijalnih švicarskih stručnjaka za spašavanje nalazi na putu prema Nepalu i oni će također sudjelovati u pretraživanju planinskog područja.

Humar je nestao tijekom pokušaja da postane prva osoba koja će se popeti južnim putem na 7234 metara visok vrh planine Langtang Lirung.

Prema njegovoj službenoj internetskoj stranici, Humar je svoje planinarsko iskustvo stekao penjanjem na brojne planinske vrhove među kojima i 8167 metara visok Daulagiri I, sedmi po visini na svijetu, te 8091-metarski Annapurna I, deseti na listi svjetskih vrhova.

- Dajemo sve od sebe kako bi ga pronašli, no to je vrlo zahtjevan pothvat - zaključio je Sherpa dodavši kako u Nepal dolazi i Humarova obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:23