SHRVANI RODITELJ

ISPOVIJEST OCA NAPADAČA IZ SAN BERNARDINA 'Ne mogu si oprostiti... Vidio sam da se nešto čudno događa, da previše hvali Islamsku državu'

 AFP

Ubojica iz terorističkog napada u San Bernardinu Syed Rizwan Farook bio je revni zagovornik ideologije ISIS-a, te potpuno fiksiran na Izrael, otkrio je za talijanske medije njegov otac, a prenosi CNN. Farook je zajedno sa svojom ženom, Tashfeen Malik, sasuo mecima svoje kolege tijekom blagdanske zabave odjela za zdravlje i okoliš. Satima kasnije bračni par je ubijen u razmjeni vatre s policijom.

Farukov otac otkrio je za La Stampu da je i prije pucnjave njegov sin počeo iskazivati zabrinjavajuće stavove: "Rekao je da dijeli ideologiju s al-Baghdadijem (samozvani kalif IS-a) o stvaranju Islamske države, a uz to je gajio fiksaciju na Izrael.

Otac Syed (istog imena kao i sin) prisjetio se trenutka kad je sina vidio s pištoljem: "Bio sam ljut, u 45 godina koliko sam u SAD-u nikada nisam posjedovao oružje." Sin nije dijelio očev pogled na svijet te je samo slegnuo ramenima i dodao: "Tvoj gubitak."

Shrvani otac krivi sebe zbog sinovog zastranjenja: "Ne mogu si oprostiti. Da sam češće bio kod kuće, možda bih saznao što sprema i spriječio ga."

Podsjećamo, Farook je želio kontaktirati terorističke organizacije u inozemstvu, poput al-Qa'idine 'filijale' al Nusre i Al-Shabaaba, tvrdi izvor iz američke policije. Nije specificirano kada je pokušao uspostaviti kontakt, ali je prevladavajuća teorija među istražiteljima da je njegova žena Malik bila to koja je prva skrenula u radikalizam. U svakom slučaju, čini se da je par za napad bio inspiriran ISIS-om.

U pucnjavi u San Bernardinu na kraju je poginulo 14 osoba, a ranjeno je 17.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:42