LIJEČIO STOTINE BORACA

ISPOVIJEST PSIHIJATRA ‘I talibani pate od psihičkih problema, većina ih je silno žudjela za smrću’

Za tri godine, koliko su držali Mazar-e-Sharif u Afganistanu, psihijatar Nader Alemi liječio je stotine talibana. Većina ih nikad prije nije posjetila liječnika, a dolazili su do njega tako što bi im ga preporučili prijatelji, ispričao je psihijatar Alemi za BBC.

Jedini govori paštunski

Talibani su držali Mazar-e-Sharif od 1998. do 2001. Kako su godinama već ratovali, Alemi je uočio da mnogi od njih pate od psihičkih poremećaja. Jedini im je mogao pomoći jer je bio jedini psihijatar u tom dijelu države koji govori paštunski. Razgovarali su s njim i otvarali se u specifičnoj psihoterapiji, ograničenoj poluratnim uvjetima. Pozvao ga je čak Akhtar Osmani, drugi čovjek u talibanskoj hijerarhiji. Njegovi tjelohranitelji su ispričali da noćima vrišti i plače, čuo je glasove i imao priviđenja, često nije prepoznavao najbliže. Jedan od talibanskih vođa tražio je da dođe do njega jer zbog teške depresije nije mogao do liječnika.

Htjeli se ubiti

- Mislim da je jedan od razloga zbog kojih su mi se otvarali taj što nisu znali hoće li dočekati idući dan. Mnogi nisu vidjeli obitelji mjesecima, čak i godinama - ispričao je Alemi. Tako je doznao da velika većina njih žudi za smrću. Bilo im je tako teško da su se htjeli ubiti, ali islam to zabranjuje. Jedan mu je rekao da svaki put kada ide na ratište želi da ga netko “pogodi među oči i skrati ovu patnju od života”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 03:06