NEPROMIJENJENI PLAN MJERA

ITALIJA PREPOLOVILA PROCJENE RASTA BDP-a U 2019. I 2020. Nova vlada očekuje da će ove godine gospodarstvo porasti samo 0,1 posto

Ilustracija
 Profimedia, imageBROKER

Nova talijanska vlada očekuje da će gospodarstvo ove godine porasti samo 0,1 posto a iduće oko 0,4 posto, rekla su tri upućena izvora za Reuters, što naglašava potrebu za poticajnim proračunom za 2020. godinu.

U travnju je prethodna vlada za ovu godinu zacrtala stopu rasta od 0,2 posto, te od 0,8 posto za iduću.

Nove prognoze temelje se na nepromijenjenom planu mjera, uključujući podizanje stope PDV-a od siječnja iduće godine, i bit će okvir za proračun koji mora biti predstavljen Europskoj komisiji sljedećeg mjeseca.

U novoj vladi smatraju da bi podizanje stope PDV-a naškodilo ionako slaboj potrošnji i domaćoj potražnji te da od njega treba odustati.

Zamjenik ministra gospodarstva Antonio Misiani izjavio je u utorak da bi odustajanje od te mjere povećalo stopu rasta u idućoj godini za 0,3 do 0,4 postotna boda.

Očekuje se stoga da će proračun uključivati smanjenje poreza i druge mjere za jačanje rasta, zbog čega bi prognoza rasta BDP-a u idućoj godini trebala biti nešto viša od one bazirane na planu nepromijenjenih mjera, rekli su izvori.

Proračunski deficit za iduću godinu vjerojatno će biri zacrtan na oko 2,3 posto BDP-a, kazali su prošlog tjedna za Reuters izvori u vladi. Za ovu godinu zacrtan je na nešto više od 2,04 posto.

Ministarstvo financija još nije finaliziralo projekcije rasta koje bi službeno trebale biti predstavljene parlamentu najkasnije 27. rujna. Projekcija za 2020. godinu mogla bi biti neznatno revidirana, kazali su izvori.

Jedan od njih dodao je da će vjerojatno biti snižena na 0,3 posto, a ne podignuta na 0,5 posto.

U ministarstvu financija nisu bili dostupni za komentare tih informacija.

Europska komisija u srpnju je prognozirala da će talijansko gospodarstvo ove godine porasti 0,1 posto, a iduće 0,7 posto, što bi ga svrstalo na dno ljestvice zemalja EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:46