ZEMLJA U KRIZI

Izbori u Portugalu: Tko god da pobijedi provest će oštre mjere

Sve do posljednjeg tjedna kampanje postojala je mogućnost da pobijedi aktualni premijer, iako je zemlja došla do ruba bankrota
 AP

LISABON - Portugalci prekosutra izlaze na prijevremene izbore na kojima će, prema anketama, vjerojatno pobijediti opozicijska stranka desnog centra Socijalni demokrati (PSD), unatoč tomu što su najavili da će provesti još oštrije mjere štednje od onih koje u zamjenu za pomoć od 78 milijardi eura od Portugala traže EU i MMF.

Bili izjednačeni

Još do prije tjedan dana socijalisti premijera Joséa Sócratesa, koji su zemlju vodili u vrijeme recesije i za čije je vladavine Portugal bio prisiljen prihvatiti financijsku pomoć izvana, u anketama su bili izjednačeni s PSD-om, a povremeno i u vodstvu. No, posljednjih se dana razlika povećala pa je, prema rezultatima dviju anketa objavljenih jučer, PSD imao 36 posto, a socijalisti su kaskali sa 31 posto glasova. Analitičari procjenjuju da će novi premijer najvjerojatnije biti PSD-ov šef Pedro Passos Coelho, ali će mu biti nužna koalicija s desnom strankom Demokratski i socijalni centar (CDS).

Prepucavanja lidera

Kampanja se uvelike svela na međusobna prepucavanja Coelha i Sócratesa budući da su sve stranke, osim krajnje ljevice, već unaprijed prihvatile mjere štednje koje zahtijevaju EU i MMF - povećanje poreza i smanjenje socijalnih prava - a koje bi trebale dovesti do smanjenja proračunskog deficita sa 9,1 posto BDP-a prošle godine na 5,9 posto ove i 3 posto 2012. godine. Coelho je tvrdio da je Sócrates zemlju doveo do bankrota, dok je lider socijalista optuživao Coelha da je “isprovocirao političku krizu kako bi doveo MMF i lakše primijenio ultraliberalni program” te da želi privatizirati zdravstvo, školstvo i “uništiti socijalnu državu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:16