PROVELA 20 MJESECI U PRITVORU

Izrael oslobodio Halidu Džarar, istaknutu palestinsku aktivisticu

 REUTERS

Izrael je u četvrtak oslobodio Halidu Džarar, istaknutu palestinsku zastupnicu i političku aktivisticu, 20 mjeseci nakon njezina uhićenja.

Članovi njene obitelji objavili su da je puštena na kontrolnoj točki kod Dženina, grada na sjeveru Zapadne obale, u četiri sata ujutro po lokalnom vremenu.

Očekivalo se da će biti oslobođena u podne, no obitelj i prijatelji tvrde da je puštena ranije kako bi se izbjegao doček njezinih pristalica.

Ta 56-godišnja politička aktivistica uhićena je 2. srpnja 2017. u svom domu u Ramallahu, a od tada je u pritvoru bez optužnice ili suđenja.

Zastupnica je palestinskog parlamenta od 2006., kao članica Marksističke narodne fronte za oslobođenje Palestine. Vjenčana je i ima troje djece.

"Nakon 20 mjeseci u izraelskom zatočeništvu, Halida Džarar napokon je slobodna", rekla je Hanan Ašravi, istaknuta članica Palestinske oslobodilačke organizacije.

"Ovaj pritvor bio je još jedno poglavlje u životu progona i opresije izraelskih okupatora prema ovoj uglednoj braniteljici ljudskih prava i izabranoj zastupnici. To uključuje nekoliko uhićenja, kućni pritvor i zabranu putovanja zbog njezinog aktivizma protiv okupacije i njezinog rada u obrani nacionalnih i ljudskih prava njezinog naroda", dodala je Ašravi.

Izraelska vojska nije još komentirala oslobađanje Džarar koja je ranije provela 14 mjeseci u izraelskom zatvoru zbog optužbi za poticanje nasilja. Puštena je u lipnju 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:30