F-X PROGRAM

JE LI OVO BUDUĆNOST RATNOG ZRAKOPLOVSTVA?Amerikanci otkrili planove za novu generaciju nevidljivih lovaca naoružanih laserima

 Northrop Grumman

Tvrtka Northrop Grumman poznata je po svojoj dugoj suradnji s američkom vojskom te između ostalog za njih proizvodi taktički bombarder B-2 poznat po svojem futurističkom dizajnu i Stealth tehnologiji zbog koje je je jedva vidljiv na radaru.

U ponedjeljak su predstavnici tvrtke pozvali maleni broj novinara u sjedište svojeg odjela za zrakoplovnu tehnologiju te im otkrili planove za novu, šestu generaciju borbenog lovca koji bi u budućnosti trebao garantirati dominaciju Zračnih snaga SAD-a, piše britanski Telegraph.

Od naprednih lovaca pete generacije Zračne snage SAD-a zasada koriste ultra-napredni F-22 Raptor, jedini borbeno sposobni lovac pete generacije, koji je međutim proizveden "tek" u 195 primjeraka zbog ogromne cijene - cijeli program razvoja koštao je 66.7 milijardi dolara, a svaki F-22 koštao je 150 milijuna dolara.

Northrop Grumman

Foto: Ilustracija, Northrop Grumman

No, u usporedbi sa programom razvoja multi-funkcionalnog borbenog aviona F-35 Lightning II, F-22 čini se kao jeftina igračka. Na razvoj F-35, koji je bi trebao biti perjanica Zračnih snaga SAD-a, ukupno će biti potrošeno bilijun i 500 milijardi dolara, a iako je prvi let imao 2006. godine zrakoplov još uvijek nije spreman za operativnu uporabu. Već osam godina zaostaje za inicajlno utvrđenim rokovima, muče ga mnoge dizajnerske greške i nitko zapravo nije siguran u koliko će se primjeraka proizvesti i hoće li postati ključni zrakoplov Zračnih snaga SAD-a.

Stoga je u najmanju ruku čudno da se već razmišlja o šestoj generaciji lovca, kada još ni peta generacija nije u potpunosti funkcionalna, barem kada je F-35 u pitanju. No, iako je budžet za novu generaciju lovaca nepoznat, jednako kao i potrebe vojske, to nije spriječilo Northrop Grumman da predstavi inicijalnu ideju borbenog lovca budućnosti.

Ovaj zrakoplov, čija generacija zasad nosi titulu F-X, bio bi naoružan laserskim oružjem, ne bi imao klasični rep kao današnji lovci te dizajnom podsjeća na neki miks B-2 bombardera i kultnog izviđačkog zrakoplova Lockheed SR-71 Blackbird (Crna ptica) koji je svoje odslužio još za vrijeme Hladnog rata.

Northrop Grumman

Foto: Ilustracija, Northrop Grumman

Potpredsjednik Northropa za razvoj, tehnologiju i napredni dizajn, Chris Hernandez, uvjeren je da bi taj lovac trebao biti sposoban obavljati misije preko velikih udaljenosti s obzirom na smanjivanje broja američkih baza u svijetu. "Naravno, mora i nositi puno naoružanja" - rekao je Hernandez koji zrakoplov vidi kao svojevrsno dijete B-2 bombardera , barem kada je dizajn u pitanju.

Još jedna velika želja za moderni lovac je ta da bude sposoban provoditi misije i bez pilota, dakle da po potrebi funkcionira kao dron. Ako dizajn ostane nepromijenjen, bio bi to prvi supersonični (koji leti brže od brzine zvuka) zrakoplov bez repa, dok bi lasersko naoružanje i veći spremnik goriva znatno smanjili naglasak na pokretljivosti aviona. Uz uvjet da će famozni laseri zaista funkcionirati, uništavanje protivničkih aviona i drugih ciljeva bilo bi znatno lakše, jednako kao i obrana od napada. Sve u svemu, ideja zvuči kao nešto iz Ratova zvijezda, a hoće li se zaista ostvariti, to je pitanje za budućnost. Kao i ovaj dizajn, uostalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:54