PRVI PUT DOPUSTILI OVAKVO ŠTO

JEDAN OD NAJBOLJIH RESTORANA NA SVIJETU SAM SE IZBACIO IZ PRESTIŽNOG MICHELINOVOG VODIČA Ne želimo više kuhati pod pritiskom i strepiti od inspekcija

 
Sébastien Bras
 Profimedia, MAXPPP

Prestižni Michelinov vodič za restorane dozvolio je najboljem francuskom restoranu da se javno povuče s njihove liste.

Naime, francuski chef Sebastien Bras, vlasnik restorana Le Suquet koji se nalazi na jugu Francuske i koji već 18 godina ima tri Michelinove zvjezdice, što znači da spada u 85 najboljih restorana svijeta, zapanjio je kulinarski svijet u rujnu kada je kazao kako više ne želi kuhati pod velikim pritiskom i biti stalno pod nadzorom inspektora.

Ovo je prvi put da je Michelin dozvolio nekome da se povuče iz njihova vodiča.

- Bezveze je u vodiču imati restoran koji ne želi da bude u njemu - kazala je glasnogovornica Michelina, Claire Dorland Clauzel za AFP i dodala kako su neki restorani ispali s popisa kada su njihovi chefovi otišli u mirovinu ili kada su promijenili koncept.

Bras (46) je u rujnu kazao kako se ne želi nositi s činjenicom da bi jedno jelo koje će biti ispod prosjeka moglo ugroziti njegovu dugo građenu reputaciju.

- Inspektori dolaze dva do tri puta godišnje i nikada ne znate kada. Svako jelo može biti pod inspekcijom. To znači da se svaki dan 500 jela koje skuhamo može naći pod osudom.

Njegov restoran koji je prije 10 godina preuzeo od oca stoga se neće naći u Michelinovom vodiču za 2018. koji će biti objavljen idućeg ponedjeljka.

U njemu se nalazi 27 francuskih restorana s maksimalnim brojem od tri zvjezdice.

Bras kaže kako shvaća da će njegov restoran stoga biti manje popularan i kako je spreman započeti novo poglavlje u povijesti restorana, dalje od Michelinovog natjecateljskog svijeta.

Priznao je da je kao i svi chefovi, ponekad znao pomisliti na svog kolegu Bernarda Loiseaua koji si je oduzeo život 2003. godine., a za čiju se smrt pričalo da je motiv bilo navodno oduzimanje treće zvjezdice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:05