BROJ ŽRTAVA SE POPEO NA 25

JOŠ JEDAN AMERIČKI DIPLOMAT NA KUBI OBOLIO OD TAJANSTVENOG 'INCIDENTA' Zuji mu u ušima, boli ga glava, muči ga vrtoglavica, ima vidne smetnje...

Američka ambasada na Kubi
 Alexandre Meneghini / REUTERS

Još jedan američki diplomat, prvi u posljednjih deset mjeseci, žrtva je tajanstvenog "zdravstvenog incidenta" koji su već doživjela druga dvadeset četiri Amerikanca na Kubi, priopćio je u četvrtak State Department.

"Ovo je prvi medicinski potvrđen slučaj u Havani od kolovoza 2017. Broj Amerikanaca koji su doživjeli takav incident sada se popeo na 25", rekla je glasnogovornica američke diplomacije Heather Nauert pred novinarima u Washingtonu.

Najnoviji slučaj je dijagnosticiran "nakon sveobuhvatnih medicinskih pretraga", ali glasnogovornica je kratko rekla da pokazuje simptome "slične" onima drugih dvadeset četvoro diplomata na službi na Kubi. Drugi diplomat je evakuiran iz Havane, ali nalazi medicinskih pretraga još nisu poznati.

Najmanje je još jedan zaposlenik američke vlade imao iste simptome u Kini, što povećava zagonetnost "ciljanih" i "zvučnih napada", kako su ih nazvale Sjedinjene Države. Zasad se ne znaju ni uzrok ni počinitelji tih "zdravstvenih incidenata" na Kubi i u Kini, a State Department je početkom lipnja osnovao "snage" sa zadaćom da koordiniraju njegovu reakciju.

Stradali diplomati su imali simptome slične onima nakon potresa ili lakše ozljede mozga, napose glavobolju, vrtoglavicu, zujanje u ušima, kognitivne i vidne smetnje, gubitak sluha, a u nekim slučajevim nesanicu i iscrpljenost.

"Napadi" na Kubi su dodatno pogoršali ionako zahladnjele veze Washingtona i Havane, a Amerikanci su predbacivali kubanskim vlastima da nisu zajamčile sigurnost njihovim diplomatima. SAD je nakon toga drastično smanjio broj diplomata na Kubi.

"Kubanska vlada nas je uvjerila da će to i dalje ozbiljno shvaćati", rekla je u četvrtak Heather Nauert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:05