MISTERIOZNI NAPAD SONIČNIM ORUŽJEM

LIJEČNICI PRONAŠLI OŠTEĆENJA MOZGA KOD ZAPOSLENIKA AMERIČKE AMBASADE NA KUBI 'Uočili smo promjene na bijeloj moždanoj tvari...'

 
 Reuters, Profimedia

Liječnici koji su proučavali žrtve misterioznog, nevidljivog napada na američku ambasadu na Kubi otkrili su abnormalnosti na mozgu zaposlenika dok su tragali za tragovima koji bi mogli objasniti oštećenja njihovog sluha, vida, ravnoteže i pamćenja.

Najdetaljnija saznanja o fizičkim oštećenjima koja su posljedica napada pokazuju da je, što god da je naštetilo Amerikancima, dovelo do primjetnih promjena na njihovom mozgu. I to je samo jedan od niza faktora koji potpiruju sumnje da je pri napadu, kod kojeg je došlo do gubitka sluha i 'zvonjenja u ušima', korištena neka vrsta soničnog oružja.

'Medicinska testiranja otkrila su kod zaposlenika ambasade promjene na bijeloj moždanoj tvari koja omogućuje komunikaciju između različitih dijelova mozga', kazali su američki dužnosnici opisujući zaključak do kojeg su zajednički došli sveučilišni i vladini liječnici koji su istraživali napad.

No službeno se sonično oružje izbjegava kao uzrok, a tri američka dužnosnika koji su sažela istragu tvrde da su zvukovi koje su zaposlenici čuli mogli biti nusproizvod nečeg drugog što je zaista uzrokovalo štetu na mozgu.

Istražitelji FBI-ja i tajne službe proveli su mjesece pokušavajući složiti kockice o slučaju koji se dogodio u Havani gdje se razboljelo 24 zaposlenika. Tom prilikom razboljelo se i nekoliko zaposlenika kanadske ambasade, a Amerikanci priznaju određene napade no ne govore što bi moglo stajati iza njih.

Ni sami liječnici ne znaju točno što je dovelo do promjena u bijeloj moždanoj tvari niti kako se te promjene mogu povezati sa simptomima.

- Bila bih vrlo iznenađena jer često koristimo ultrazvuk u modernoj medicini i nikad nismo zabilježili promjene na bijeloj tvari - kazala je profesorica biomedicinskog inženjeringa sa sveučilišta Columbia koja nije bila dijelom vladine istrage.

Kuba je u međuvremenu zanijekala umiješanost i prozvala optužbe Trumpove administracije besramnim lažima.

Većina pacijenata se nakon incidenta u potpunosti oporavila, a mnogi su se vratili na posao. Kod oko četvrtine njih simptomi su i dalje ostali.

Otkako su se radnici u ambasadi razboljeli, State Department je usvojio novi protokol za radnike koji idu na Kubu koji uključuje osnovno testiranje poput vađenja krvi. Stoga ako kasnije pokažu simptome, liječnici ih mogu ponovno testirati i usporediti nalaze.

Liječnici još uvijek ne znaju dugoročne posljedice i očekuje se da će epidemiolozi doživotno pratiti oboljela 24 Amerikanca.

Podsjetimo, napadi zvukom u američkoj ambasadi u Havani počeli su u studenom prošle godine, a 24 osobe su se požalile na probleme poput oštećenja sluha, gubitka ravnoteže i teških glavobolja.

Iako je način izvedbe navodnog napada i dalje nerazjašnjen, pretpostavlja se da su korišteni uređaji za emitiranje zvučnih valova na frekvencijama koje ljudsko uho ne registrira, ali koji mogu izazvati gluhoću.

Nakon optužbi o napadu ugledna novinska agencija Associated Press koja je objavila kratku snimku misterioznog zvuka, jednu od varijacija audiozapisa koji su slušali djelatnici u ambasadi. Ovaj audiozapis je digitalno pojačan kako bi bio glasniji i kako bi se smanjila pozadinska buka, ali osim toga nije mijenjan, navodi AP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:25