RADIKALNA ZABRANA

JOŠ JEDAN PORAZ DUHANSKOG LOBIJA U Njemačkoj prihvaćena sveobuhvatna zabrana reklamiranja duhanskih proizvoda: 'I to ćemo uspjeti'

Za duhansku industriju u Njemačkoj na pomolu su teški dani. Uskoro bi trebala biti usvojena radikalna zabrana reklamiranja cigareta i drugih duhanskih proizvoda.
 Barry Lewis / Alamy / Alamy / Profimedia

Legendarni Stetson na čelu, cigareta ležerno u kutu usana, na obzoru se nazire nepregledna prerija. Kauboj iz reklame za Marlboro ranije je bio sveprisutan. U međuvremenu se gotovo izgubio iz javnog prostora. Marlboro je svog kauboja poslao u „mirovinu", jer on više nije bio u skladu s duhom vremena, a i jedan od glumaca koji su ga predstavljali u reklamama obolio je od raka. Odlazak Marlborovog mačo-muškarca nekako simbolizira i slom cijele branše. Više se pod tepih nije mogla gurati veza između konzumacije duhana i zdravstvenih rizika, piše Deutsche Welle.

Blokada CDU-a i CSU-a

I sad duhanski lobi mora „progutati" još jedan poraz u dvoboju s državnim organima i zdravstvenim organizacijama. Nakon višegodišnje debate klub zastupnika CDU-a i sestrinske stranke CSU u Bundestagu ipak je pristao na sveobuhvatnu zabranu reklamiranja duhanskih proizvoda. „I to ćemo uspjeti", rekla je nakon dogovora Angela Merkel – parafrazirajući svoju čuvenu i spornu izjavu koju je dala u kontekstu izbjegličke krize.

Savezna kancelarka iznenadila je promatrače jasnom podrškom zabrani reklamiranja cigareta. Do sada u konzervativnim redovima nije bilo dovoljno političke volje za taj koncept. U prošlom sazivu Bundestaga, Klub zastupnika Unije je spriječio usvajanje pooštrenog zakona – koji je prije toga savezna vlada Angele Merkel (tadašnje čelnice CDU-a) usvojila.

Država i pušači u minusu

I zato duhanska industrija u Njemačkoj još uvijek smije reklamirati svoje proizvode u kino-dvoranama, na plakatima i u pješačkim zonama – Njemačka je posljednja zemlja EU-a u kojoj je to dozvoljeno. Promjenu kursa od strane Unije može se objasniti i novčanim argumentima: na jednoj strani su prihodi od poreza na duhanske proizvode od 14 milijardi eura, a na drugoj troškovi (npr. zdravstveni) koje prouzroči pušenje – od 78 milijardi eura godišnje.

Tu je država jasno u minusu, a osim toga treba uvažiti i činjenicu da osobe oboljele od raka i umiru. Papir Unije vezan uz budući zakon naglašava kako je konzumacija duhana jedan od najvećih zdravstvenih rizika. U tom papiru se citira i Njemački centar za istraživanja raka, po čijim podacima godišnje od posljedica pušenja umre 121.000 ljudi.

Skepsa oko planova

"Planovi idu u pravom smjeru. Krajnje je vrijeme, mi smo posljednja zemlja EU-a koja dozvoljava reklame u javnom prostoru i kino-spotove", kaže za DW voditelj Instituta za istraživanje terapija i zdravlja u Kielu, Reiner Hanewinkel. Obzirom na dokazanu štetnost pušenja, ovaj stručnjak se pita zašto reklame nisu u potpunosti zabranjene. Nezadovoljan je i rokovima – kraj „reklamiranja za duhanske proizvode predviđen je tek 2024. – tek za četiri godine". To je po njemu neshvatljivo i „nije u skladu sa zahtjevima zdravstvenih stručnjaka koji zabranu traže u ovom trenutku".

Zastupnicima CDU-a i CSU-a bi se moglo predbaciti da su se dogovorili oko odlučnog „ne", ali nešto kasnije. Plakatiranje za klasične duhanske proizvode bi trebalo biti zabranjeno od 1. 1. 2022. Za grijače duhana od 2023. Za e-cigarete od 2024. Od 1. siječnja 2021. više se ne bi smjelo prikazivati reklame prije filmova koji su namijenjeni maloljetnim osobama. Radijske i TV-reklame su u Njemačkoj već odavno zabranjene.

Moć duhanskog lobija

Razlog za činjenicu da otpor duhanskom dimu u Njemačkoj do sada nije bio intenzivniji leži u sustavnom i uspješnom radu duhanskog lobija. To su dokazali i veliki procesi pred američkim sudovima u 90-im godinama. Pravni sporovi u pojedinim američkim saveznim državama su okončani plaćanjem visokih novčanih svota. U tim se postupcima raspravljalo i o tome „da industrija objavi interne dokumente. I to su tisuće stranica, koje su u međuvremenu skenirane i može ih se vidjeti na internetu", objašnjava Hanewinkel.

Kad se u tim dokumentima u tražilice ubaci Njemačku ili njemačku politiku, „onda se može zaključiti da je ruka industrije jako, jako duga i da je lobi očito utjecao uspješno i na znanost, ali i na politiku u Njemačkoj". Sve ono što bi se moglo negativno odraziti na prodaju duhanskih proizvoda, predstavnici industrije su spriječili. Postavlja se pitanje zašto je to duhanskom lobiju duže polazilo za rukom nego u drugim europskim zemljama, piše Deutsche Welle.

Povijesno uvjetovane rezerve

Jedan razlog za to se po mišljenju Reinera Hanewinkela može potražiti u najmračnijem razdoblju njemačke povijesti: u nacionalsocijalizmu pod Adolfom Hitlerom. U istraživanju zdravstva i istraživanju prevencije, Njemačka je nekoć bila vodeća zemlja. Istraživanje prevencije raka – to je njemački razvoj. „I onda je došao Treći Reich sa svojom izopačenom definicijom što je zdravo – dakle, rasno zdravo", objašnjava voditelj Instituta za istraživanje terapija i zdravlja u Kielu.

Nakon tog doba Nijemci su razvili stav da „im se država više nema što petljati kad se radi o zdravlju". I baš zato je u posljednje vrijeme bilo diskusija o obveznom cijepljenju protiv ospica. „Mi smo zemlja u kojoj državna regulacija nije omiljena, zemlja u kojoj se kaže: mi ćemo to jednostavno tako napraviti", smatra Hanewinkel.

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:31