VELIKI MISTERIJ

Ljekarne: Pun nam je frižider tih krema, a ne smijemo ih prodavati!: Oglasili se i inspektori

Obišli smo Gradske ljekarne i u svima su nam potvrdili da im je zabranjeno prodavati kreme iz vlastite proizvodnje

Ljekarna, ilustracija

 Boris Arbanas/Cropix
image

Ljekarna, ilustracija

Boris Arbanas/Cropix

"Dobar dan, ja bih trebala onu vašu kremu s kolagenom..." kažem mladoj magistri u jednoj apoteci u sklopu Gradskih ljekarni, ali ona mi uputi onaj razočaravajući pogled.

"Eh, nemamo trenutno te kreme. Odnosno, imamo, ali nemamo", odgovara.

"Kako to mislite - imate, ali nemate", ne dam se, ali magistra ne popušta.

"Pa eto, imamo ih pun frižider, ali ih ne smijemo više prodavati", kaže mi i slegne ramenima.

Jutarnji list u ponedjeljak je objavio priču o tome kako u zagrebačkim Gradskim ljekarnama više nema u ponudi krema ni kozmetike koje su u ljekarnama pripremali farmaceuti, a predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo potvrdila nam je da proizvodi trenutno nisu dostupni zbog stava inspekcije da prodaja takvih proizvoda u apotekama nije legalna.

"Komora je dobila informaciju da postoji mišljenje inspekcije prema kojem prodaja takvih proizvoda u ljekarnama nije legalna iako je riječ o tradicijskim pripravcima. Zbog svega toga Komora je Ministarstvu zdravstva uputila prijedlog da se što prije regulira mogućnost prodaje takvih proizvoda u ljekarnama i nadamo se da će se situacija što prije riješiti novim Zakonom o ljekarništvu", rekla je u ponedjeljak predsjednica Komore Ana Soldo.

Kupci nezadovoljni

Međutim, u utorak je Jutarnji list primio odgovor iz Ministarstva zdravstva u kojem su utvrdili kako njihova inspekcija nije izdavala nikave zabrane niti je nadležna za prodaju takvih proizvoda.

" Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu nije zabranio prodaju kozmetičkih pripravaka u ljekarnama jer su isti u nadležnosti Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Vezano za galenske i magistralne pripravke, koji su dostupni na liječnički recept, također nemamo saznanja o bilo kakvoj zabrani prodaje istih", kazali su.

Dan ranije i iz Inspektorata su kazali kako nisu zabranili prodaju ovih proizvoda. Jutarnji list neslužbeno doznaje da je zabrana prodaje stigla iz Uprave Gradskih ljekarni, i to nakon saznanja da je nekoliko apoteka dobilo kazne zbog prodaje takvih pripravaka, zbog čega su ih dobrovoljno povukli dok se njihov status ne rješi. Koja je točno inspekcija u pitanju - farmaceutska ili ona u sklopu Državnog inspektorata nismo doznali, a nikakav službeni odgovor ne stiže niti iz ravnateljstva Gradskih ljekarni.

Ipak, ono što je jasno je da takvih krema u Gradskim ljekarnama trenutno nema.

"Ne znam što bih vam rekla, prije nekoliko mjeseci stigla nam je zabrana prodaje takvih krema jer to, navodno, nije u skladu sa Zakonom o ljekarništvu i sada čekamo da vidimo hoće li se nešto promijeniti. Mi ih prodajemo već godinama, išle su kao lude, ali eto, netko je sada odlučio da se to ne smije. Puno je naših kupaca zbog toga nezadovoljno", govori nam mlada magistra u prvoj ljekarni u koju smo navratili.

Pet minuta hoda od nje nalazi se još jedna u sastavu Gradskih ljekarni, u kojoj smo ubrzo dobili isti odgovor kao u prethodnoj.

"Jao, mi vam to više ne smijemo prodavati", kaže mi farmaceut kojeg sam tamo zatekla.

Prodaju ih desetljećima

Njegove su kolegice poprilično ogorčene zabranom, a ne treba posebno isticati da im uopće nije jasno zašto bi netko iz ljekarni istjerao proizvode koje farmaceuti izrađuju i prodaju već desetljećima.

"Ne morate se niti truditi pitati u drugim Gradskim ljekarnama, nitko vam ih neće prodati, barem ne trenutno", kažu mi.

Magistre nam pojašnjavaju kako je zabrana prodaje prilično velik udarac na budžet jer su proizvodi bili jako traženi i dobro su se prodavali.

"Pa to je išlo kao ludo, ljudi su obožavali naše kreme. I sad sve to moramo čuvati dok se situacija ne razriješi", kaže mi jedna farmaceutkinja u jednoj gradskoj ljekarni.

Pitamo je odnosi li se ta zabrana na sve kreme koje proizvode ljekarne, ali ona nam pojašnjava da je riječ samo o pripravcima koje su farmaceuti sami izrađivali u ljekarnama, a proizvode iz njihova laboratorija, s deklaracijama i svim uputama, smiju prodavati kao i inače te se i dalje nalaze na policama.

Kreme koje su farmaceuti sami izrađivali u apotekama se mogu kupiti desetljećima. U Gradskim ljekarnama imali su niz takvih proizvoda - od hidratantnih krema za lice s kolagenom, preko hranjivih maski i seruma za lice, do zubnih pasti, prirodnih dezodoransa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:15