SUSRET AZIJSKIH LIDERA

“Južna Koreja doista vjeruje da bi ovaj put moglo biti drugačije”

Jeju forum za mir i napredak odvija se u ključnom trenutku za Korejski poluotok,  svi sudionici su “oprezno optimistični”
 REUTERS

“Protekcionizam i nacionalizam su prijetnja demokraciji i multilateralnim sustavima. Neke zemlje koje su u poziciji globalnog vodstva, a koje su proteklih desetljeća predvodile po pitanju univerzalnih vrijednosti i globalnog građanstva, sada uzmiču.

Među njima je SAD, koji se povukao iz Pariškog sporazuma, sporazuma o iranskom nuklearnom programu, TPP-a, UNESCO-a te nedavno i iz Vijeća za ljudska prava, ali i neke europske zemlje koje su zagovarale tolerantnost i humanitarni duh, a sada idu prema netolerantnim i isključivim društvima.

Postoji nada

Kao glavni tajnik UN-a, pozivao sam lidere da ne izmišljaju ratove, nego da grade mostove između ljudi i zemalja. Povijest nas je naučila da su nacionalizam, netolerancija i nametanje doveli do katastrofalnih posljedica za ljude u Europi i ostatku svijeta. No, unatoč tom razočaravajućem razvoju događaja, mislim da i dalje postoji nada da se svijet promijeni nabolje. Ta promjena može početi ovdje”, rekao je jučer bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u svom govoru na Jeju forumu za mir i napredak, koji se ove godine održava u ključnom trenutku za Korejski poluotok - u jeku napora za približavanje Južne i Sjeverne Koreje.

Ovogodišnji Jeju forum, koji okuplja brojne bivše državnike, dužnosnike i niz stručnjaka, doista se odvija u specifičnom kontekstu.

Naime, dojmovi nedavnog povijesnog susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una u Singapuru 12. lipnja još se nisu slegli i zavađeni poluotok još je zavijen u optimizam.

Južna Koreja, čini se, doista vjeruje da bi ovaj put stvari mogle biti drugačije i da su Koreje konačno kročile, kako je na forumu istaknuo premijer Južne Koreje Lee Nak-yeon, na put mira o kojem se dugo sanjalo.

Mirna koegzistencija

Dvije su Koreje, podsjeća on, već nekoliko puta isprobale mirnu koegzistenciju, ali neuspješno. Ovaj je put situacija drugačija, objašnjava. Sjevernokorejski lider Kim Jong-un odlučio je promijeniti pristup i prebaciti se s dosadašnje politike “oružje na prvom mjestu” (koja je, podsjetimo, kulminirala prošle godine nizom testova) na politiku u kojoj je prioritet ekonomija.

Osim toga, trojica lidera - južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un - uspjeli su izgraditi značajnu razinu povjerenja.Da je najnoviji razvoj događaja oko Sjeverne Koreje, s naglaskom na summit Trumpa i Kima, pozitivna stvar, uvjeren je i Ban Ki-moon. No, unatoč tome, poziva na oprez. Važno je, poručio je južnokorejskim vlastima, imati srce i strast, ali treba zadržati hladnu glavu.

Dobro jesti

“U Koreji postoji uzrečica da se, ako ideš na jako razvikanu svadbu, nećeš baš dobro najesti”, komentirao je Ban Ki-moon, prisjećajući se kako su susretu Trumpa i Kima prethodile velike najave i očekivanja te je nakon toga kod nekih uslijedilo razočaranje.

Bivši tajnik UN-a naglasio je kako je glavni cilj “potpuna, verificirana i nepovratna demontaža nuklearnih naprava i programa (tzv. CVID - complete, verifiable and irreversible dismantlement), odnosno već toliko puta spomenuta denuklearizacija.

U tom je kontekstu, rekao je novinarima nakon govora, važno da Kim Jong-un, čiji je režim poznat po kršenju obećanja, implementira ono na što se obvezao predsjednicima Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, obećanja koja je dao on sam kao lider Sjeverne Koreje, i to na razini summita.

O ujedinjenju dviju Koreja može se razmišljati tek nakon što dođe do međusobnog povjerenja i pomirenja te razvitka suradnje na svim područjima, od kulturološkog do ekonomskog. No, i tu je prioritet riješiti nuklearno pitanje jer inače na snazi ostaju sankcije, objašnjava Ban Ki-moon. “Bez tog procesa bilo bi vrlo teško”, ističe.

Ono što se moglo čuti s glavne pozornice Jeju foruma bila je potreba zajedničkog, multilateralnog rada na rješavanju korejskog pitanja, ali i ostalih izazova. Tu ideju nije zastupao samo bivši glavni tajnik UN-a, nego i jedan od njegovih sugovornika, bivši kanadski premijer Brian Mulroney.

“Bez obzira na ono što se može čuti iz SAD-a, UN predstavlja zadnju, posljednju nadu za mir za cijelo čovječanstvo”, poručio je Mulroney. On sam je okupljenima, odgovarajući na pitanje bi li se kladio da će u skorije vrijeme u Pjongjangu niknuti McDonald’s, priznao da bi se kladio na uspjeh i da se po pitanju Koreja nalazi na “optimističnoj strani”. No, na istom smo tragu, podsjetio je, bili već nekoliko puta i razočarali se.

“Zato postoji potreba za apsolutnom verifikacijom svakog obećanja koje dolazi. Vjeruj, ali provjeri. Trebamo biti oprezni, imajući na umu da imamo posla s jednim od najrepresivnijih režima na svijetu koji je poznat po okrutnom tretiranju svojih vlastitih ljudi”, rekao je Mulroney.

Trumpu, u kontekstu summita s Kimom, priznaje određene kvalitete. Uvjeren je da američki lider shvaća povijesne implikacije situacije i da bi zahvaljujući ovoj problematici, ako doista bude napretka, mogao završiti na “dobroj strani povijesti”. Zato smatra da će Trump usmjeravati svoju administraciju da napravi sve kako bi se ostvario napredak.

Satelitske snimke pokazuju razvoj nuklearnog centra

Sjeverna Koreja ubrzano unapređuje nuklearni reaktor u Znanstvenom nuklearnom istraživačkom centru Jongbjon, javljaju svjetski mediji, pozivajući se na satelitske snimke i podsjećajući da je jedva prošao koji tjedan od susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una nakon kojega je američki predsjednik izjavio da “Amerikanci mogu mirno spavati” jer je on dogovorio denuklearizaciju s Kimom. No, uskoro je Amerika obnovila sankcije Pjongjangu, navodeći da je to potrebno iz sigurnosnih razloga. Loše su to vijesti za Seul koji se nada da je došlo razdoblje mira i otvaranja Sjeverne Koreje, i to ne samo na riječima. (A.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:28