ZVECKANJE ORUŽJEM

Južna Koreja i SAD započele vojnu vježbu, Pyongyang zaprijetio 'totalnim ratom'!

U vježbi 'Čuvar slobode' sudjeluje oko 530.000 južnokorejskih i 3.000 američkih vojnika iz vojnih baza u SAD-u ili na pacifičkom području
A South Korea's K1 tank fires smoke shells during a joint military drill between South Korea and the US in Paju near the inter-Korean border on June 8, 2011 aimed at deterring North Korea's military threat. Tensions on the Korea peninsula are high following two deadly border incidents last year which Seoul blames on its neighbour. AFP PHOTO/JUNG YEON-JE
 AFP

SEUL - Sjevernokorejske su vlasti u utorak zaprijetile južnim susjedima 'totalnim ratom' ukoliko se tijekom izvođenja već tradicionalne zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje dogodi i najmanji incident.

- Korejski je poluotok suočen s najvećom krizom ikada. Potpuni rat bi mogao biti uzrokovan i najmanjim incidentom - poručio je službeni Pyongyang preko sjevernokorejske agencije KCNA navodeći komentar objavljen u glasilu komunističke stranke Rodong Sinmun.

U priopćenju je Sjeverna Koreja opisala vježbu kao 'ekstremnu provokaciju' u kojoj se Južna Koreja sa svojim najvećim saveznikom priprema za rat protiv Sjevera i 'najveću nuklearnu vojnu vježbu'.

Američko-južnokorejska vježba nazvana 'Čuvar slobode' (Freedom Guardian) započela je u utorak ujutro, prema lokalnom vremenu. U njoj sudjeluje oko 530.000 južnokorejskih i 3.000 američkih vojnika iz vojnih baza u SAD-u ili na pacifičkom području.

Vojni će manevri trajati desetak dana s ciljem, kako je objasnio američki general James D. Thurman, zapovjednik savezničkih snaga (CFC), 'pripreme i sprječavanja svake prijetnje izvana' uperene protiv Južne Koreje, ali i šire regije.

Vježba se već tradicionalno održava svake godine, a Sjeverna Koreja stalno je osuđuje u strahu da se Seul priprema na invaziju.

Prema pisanju ranije spomenutog komunističkog glasila Rodong Sinmuna, ' ovogodišnji manevri žele pojačati sposobnost napada na nuklearna postrojenja i na postrojenja za proizvodnju raketa na sjevernokorejskom teritoriju '.

Kao glavni povod tome vidi gospodarsku krizu u SAD-u koji će rat iz Afganistana i Iraka prebaciti na Korejski poluotok kako bi nešto zaradile. Njihovu je sumnju podgrijala i izjava glasnogovornika američko-južnokorejskih snaga koji je rekao da će se vojnici tijekom vježbe pripremati i za ' lociranje i uklanjanje kemijskih, bioloških, nuklearnih i radijacijskih prijetnji'.

Početkom kolovoza Pyongyang zatražio je od Seula i Washingtona odustajanje od vježbe ukoliko žele normalizaciju odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:51