VISOKA NAPETOST

JUŽNA KOREJA UZVRATILA UDARAC Seul bacio osam bombi uz granicu sa Sjevernom Korejom pa zaprijetio Kim Jong-Unu: 'Uništit ćemo te!'

    AUTOR:
    • Hina,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.08.2017. u 15:12

Južnokorejsko ministarstvo obrane/Reuters

 

Južna Koreja uzvratila je udarac zaprijetivši da će uništiti sjevernokorejskog vođu Kim Jong-Una ako nastavi ugrožavati njihovu sigurnost, nakon što je Sjeverna Koreja jutros po lokalnom vremenu ispalila raketu koja je preletjela sjeverni Japan i sletjela u Tihi ocean gdje se raspala u tri dijela.

Samo nekoliko sati nakon ispaljenog projektila, Južna Koreja bacila je osam bombi Mark 84 uz pomoć svoja četiri borbena zrakoplova F-15K, u blizini grada Taebaek u Gangwon-do pokrajini, uz granicu sa Sjevernom Korejom.

Uz to su objavili i video koji sadrži prizore vojne vježbe, te prošlotjedno testiranje balističke rakete, kao i oštro upozorenje Kim Jong-Unu.

- Ako Sjeverna Koreja bude nuklearnim oružjem i raketama prijetila sigurnosti naroda Južne Koreje kao i naših saveznika, naše zračne snage će uništiti snažnim udarima vodstvo Sjeverne Koreje - upozorio je pukovnik Lee Kuk-no u videu.

 

Službena izjava koja je nešto kasnije u utorak stigla iz Seula poduprla je izjavu pukovnika, te su kazali kako je Južna Koreja u potpunosti spremna na bilo kakvu prijetnju koja dolazi sa 'Sjevera'.

- Snažno osuđujemo njihove provokacije unatoč poruci koja je poslana kroz rezoluciju 2371 usvojenu od strane međunarodne zajednice u jeku opetovanih provokacija od strane Sjeverne Koreje. Potpuno smo spremni na bilo kakvu prijetnju iz Sjeverne Koreje i uložit ćemo svaki napor kako bismo zaštitili živote naših stanovnika - priopćili su iz Vlade.

A woman walks past a large TV screen showing news about North Korea's missile launch in Tokyo, Japan, August 29, 2017. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
REUTERS
 

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je u ponedjeljak navečer po hrvatskom vremenu, a u utorak ujutro po lokalnom vremenu, lansirala balistički projektil u smjeru sjevernog Japana.

A man walks past a TV set showing North Korea's leader Kim Jong-Un in a news report about North Korea's missile launch in Tokyo, Japan, August 29, 2017. REUTERS/Kim Kyung-Hoon TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS
 

Odmah je aktiviran 'J-alert', sustav hitnog obavještavanja javnosti u izvanrednim situacijama, pa su građani na sjeveru države dobili SMS poruke s uputama za ponašanje, a javna televizija je prekinula redoviti program kako bi voditelji nekoliko puta pročitali spomenute upute.

Nekoliko minuta nakon prvih upozorenja stigla je informacija da je raketa preletjela sjeverni Japan, otok Hokkaido, i otišla dalje prema istoku. Navodno je sletjela oko 1180 kilometara dalje, u Tihi ocean, gdje se raspala u tri dijela.

Trump o provokaciji

Nakon ispaljene sjevernokorejske rakete preko Japana, američki predsjednik Donald Trump kazao kako su 'sve opcije na stolu'.

Sjevernokorejski test rakete, najprovokativniji dosad, dogodio se u vrijeme zajedničkih godišnjih vojnih vježbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje na Korejskom poluotoku, što Pjongjang smatra pripremom za invaziju.

Sjeverna Koreja je već izvela desetak takvih testova pod mladim vođom Kim Jong-Unom, posljednji put u subotu, no lansiranje iznad Japana je rijetko.

Trump je izjavio da je svijet 'jasno i glasno' primio posljednju poruku Sjeverne Koreje.

- Ovaj režim je signalizirao svoj prijezir prema susjedima, svim članovima Ujedinjenih naroda i minimalnim standardima prihvatljivog međunarodnog ponašanja - stoji u Trumpovom priopćenju kojeg je objavila Bijela kuća.

- Prijeteće i destabilizirajuće akcije samo povećavaju izolaciju sjevernokorejskog režima u regiji i među svim državama svijeta. Sve su opcije na stolu - dodao je američki čelnik.

Trump je u utorak razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom s kojim se složio da Sjeverna Koreja 'predstavlja veliku i rastuću izravnu prijetnju Sjedinjenim Državama, Japanu i Južnoj Koreji, kao i državama diljem svijeta' - istaknula je Bijela kuća.

- Predsjednik Trump i premijer Abe obvezali su se da će povećati pritisak na Sjevernu Koreju i učiniti najviše što mogu kako bi uvjerili međunarodnu zajednicu da učini isto - stoji u priopćenju.

Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države tehnički su i dalje u ratu zbog toga što je njihov sukob koji je trajao od 1950. do 1953. završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom. Pjongjang tvrdi kako se unatoč međunarodnom pritisku neće nikad odreći svojih programa naoružanja jer ih smatra nužnim za obranu od SAD-a i njegovih saveznika.

ELIPSO

Izdvajamo