TARO ASO

'HITLER JE IMAO ISPRAVNE MOTIVE' Japanski ministar financija zgrozio svijet svojom izjavom, a nije mu ni prvi put da se divi nacistima

Taro Aso i Adolf Hitler
 Allesndro Bianchi / Reuters / Bundesrchiv, Wikimedia, Crative Commons

Japanski ministar financija Taro Aso zgrozio je svjetsku javnost svojim divljem prema nacistima, kazavši za Adolfa Hitlera da je "imao ispravne motive", piše dopisnik Guardiana iz Tokija, Justin McCurry.

- Hitler, koji je pobio milijune ljudi, nije bio dobar iako su njegovi motivi bili ispravni - rekao je Aso na sastanku svoje frakcije vladajuće Liberalno-demokratske strake, prenosi Jiji Press.

Čim je njegov komentar procurio u javnost, zaredale su se kritike iz Japana i ostatak svijeta zbog izjave koja naizgled brani Hitlerove motive za genocid milijuna Židova, ali i drugih naroda u logorima smrti tijekom Drugog svjetskog rata.

- Iz moje izjave razvidno je da Hitlera gledam u ekstremno negativnom svjetlu, a jasno je i da su njegovi motivi vrlo pogrešni - rekao je Aso dodajući da mu nije bila namjera hvaliti Hitlera, nego naglasiti da političari moraju postići svoje ciljeve.

- Bilo je vrlo neprimjereno citirati Hitlera kao primjer i želio bih to povući - zaključio je Aso.

Da stvar bude gora po japanskog ministra sklonog gafovima, ovo mu nije prvi put da pokazuje simpatije za naciste. Tijekom 2013. godine Aso je bio pod velikim pritiskom da podnese ostavku nakon što je sugerirao da bi Japan trebao slijediti primjer nacista prilikom mijenjanja svojeg ustava.

Aso je tada kritizirao nevoljkost starije populacije da mijenja izrazito pacifistički postratni ustav Japan i dodao da bi Japan trebao učiti iz načina na koji su nacisti potiho izmijenili ustav prije početka Drugog svjetskog rata (podsjećamo, riječ je o amandmanu na Ustav Weimarske Republike iz 1933. kojim je omogućeno Hitleru da donosi zakone i druge akte bez uključenosti parlamenta, to jest Reichstaga).

- Nacisti su to uradili bez da se itko pobunio, samo u jednom danu. Zašto ne možemo učiti ita takve taktike - rekao je Aso koji je tada odbio odstupiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:56