PODIGNUTA TUŽBA

KAKO JE POLICIJSKA POGREŠKA UPROPASTILA ROĐENDAN JEDNOM ČETVEROGODIŠNJAKU 'Njih deset je upalo unutra i nastao je kaos'

 
 screenshot Youtube

Podnesena je tužba protiv policije u Chicagu nakon što su pretresli pogrešnu kuću i pritom uništili rođendansku proslavu četverogodišnjeg djeteta, izvukli pištolje i uništili rođendansku tortu, piše Daily Mail.

U tužbi se navodi da je desetak policajaca pokrenulo napad na kuću 10. veljače u potrazi za muškarcem osumnjičenim za posjedovanje droge. U toj je kući obitelj Bures slavila rođendan svojeg sina Terrencea Jacksona Juniora.

Policija je dobila nalog za pretres kuće, no osumnjičenik kojeg su tražili s te se adrese preselio pet godina ranije.

Majka djeteta čija je proslava uništena, Stephanie Bures i teta Kiqiana Jackson pokrenule su građansku tužbu protiv grada Chicaga i policijske uprave zbog tog incidenta.

March 26, 2018 - Chicago, IL, USA - Stephanie Bures, (right) mother of two young children and Kiqiana Jackson, their aunt at a press conference discussing a civil rights complaint filed in federal court against the City on behalf of the women and their family who were traumatized when police serving a warrant at the wrong address burst into their home while they were celebrating their 4-year-old son's birthday, Tuesday, March 26, 2019., Image: 422429745, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Kažu da su policajci terorizirali obitelj, uperili pištolje prema malenom Terrenceu i njegovoj sedmogodišnjoj sestri Samari, i srušili njegovu, još netaknutu, rođendansku tortu na pod.

Nakon što se torta srušila na pod, jedan je policajac u nju nasilno gurnuo svijećicu s brojem 4.

'Bila je to okrutna, dehumanizirajuća gesta, potpuno je uništena rođendanska proslava četverogodišnjaka', rekao je odvjetnik Al Hofeld.

Majka je rekla da je dijete nakon ovog incidenta bilo istraumatizirano i prestrašeno, te da ne može spavati, ima noćne more i ne želi izaći iz kuće. Bures dodaje da je cijela obitelj bila u strahu da će policija nekoga od njih upucati.

'Umjesto da mu pjevamo 'Sretan rođendan', policija nam je upala u kuću, počela psovati i vrijeđati dijete i cijelu obitelj', dodaje odvjetnik.

Ovo je već četvrti slučaj u kojem odvjetnik Hofeld optužuje policiju za korištenje prekomjerne sile i napad na pogrešne domove na zapadnoj strani Chicaga.

Ovog je puta u kuću upalo čak 17 policajaca tražeći čovjeka za kojeg sumnjaju da posjeduje i prodaje ecstasy.

U agresivnom su pretresu upali u dom u kojem je bilo 15 osoba, uključujući i četvero djece, i vikali na njih. Zatim su skinuli vrata, otvorili zidne panele, prevrtali madrace na krevetima, razbili televizor bacivši ga na tlo, zalili Terrenceov rođendanski poklon vodikovim peroksidom i polili votku po odjeći. Nakon racije nitko nije uhićen niti je pronađena droga za kojom je policija tragala.

Obitelj je više puta od policijskih službenika zatražila da vidi nalog za pretres, no njihov je zahtjev odbijen.

'Htjela sam znati zašto su ovdje i što rade. Valjda sam previše puta rekla da nam pokažu nalog za pretres pa su mi stavili lisice', rekla je teta malenog slavljenika.

Obitelj optužuje policajce i za prikrivanje svojih policijskih znački odjećom te za odbijanje davanje brojeva znački ili svojih imena.

Policija u Chicagu provela je pretrese na pogrešnim adresama od kolovoza 2018. godine. Istraga je pokazala da su u najmanje četiri slučaja bila uključena i djeca, njih 11, a policija je tada dugo vremena zadržavala nedužne obitelji, bez da su im pokazali naloge za pretres.

Policija ovu tužbu još nije komentirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:36