‘OPREZAN PRITISAK‘

Kako ratuje IDF u Gazi? Sat otkucava, a oni polako povlače omču: ‘Naučili su lekciju iz 2014.‘

Izraelska vojska polako pomiče trupe naprijed te buldožerima i bombama ruše tunele i bunkere

Izraelski vojnici na izlazu iz Pojasa Gaze 2008. godine

 Menahem Kahana/Afp/Profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia

Nakon tjedana bombardiranja i noćnih upada osmišljenih da ispitaju i testiraju otpor Hamasa, Izraelci sada pokušavaju povući omču oko Hamasa presijecajući pojas Gaze na dva dijela. Izraelske trupe se kreću iznad grada Gaze na sjeveru i prema Wadi Gazi na jugu, s ciljem okruživanja militantne skupine koja vlada Gazom.

Izraelski vojni analitičari opisuju proboj izraelskih obrambenih snaga (IDF) u Gazu kao "oprezan pritisak". Slično je izjavio i premijer Benjamin Netanyahu, koji je u ponedjeljak rekao da Izrael ostvaruje "sustavan napredak" u vojnoj kampanji protiv Hamasa. Izraelska vojska "proširila je kopneni ulazak u pojas Gaze, čini to odmjerenim, vrlo snažnim koracima, sustavno napredujući korak po korak", rekao je Netanyahu.

IDF je rekao da je pogodio više od 600 ciljeva u posljednja 24 sata, te su njegove trupe ubile desetke terorista koji su se zabarikadirali u zgradama i tunelima. Hamas je izvijestio o "teškim borbama" u sjevernoj Gazi, dodavši da su se izraelski tenkovi povukli iz južnih predgrađa grada Gaze. Izraelski analitičari kažu da je strategija IDF-a "korak po korak" nastala na naučenim lekcijama.

Prva je lekcija iz rata 2014. godine kada je tijekom 50-dnevnog ratovanja Hamas ubio 66 izraelskih vojnika zahvaljujući razgranatoj mreži tunela. Jedan od najsmrtonosnijih incidenata dogodio se u gradu Gazi trećeg dana sukoba, kada se oklopni transporter pokvario i pogođen je protutenkovskom raketom. Svih sedam vojnika koji su se nalazili u vozilu su ubijeni. Nakon toga je IDF započeo snažne zračne i topničke napade.

"IDF uči na svojim greškama i zato ste nedavno mogli vidjeli snažne zračne napade. Oni pripremaju teren, čiste ga u područjima za koja znaju da će se morati boriti", rekao je jedan bivši izraelski vojni obavještajac za The Telegraph.

Manuel Trajtenberg, izvršni direktor Instituta za studije nacionalne sigurnosti (INSS) u Tel Avivu, rekao je da strategija IDF-a također mora uzeti u obzir "nekoliko različitih satova, od kojih svi otkucavaju".

"Prvo, to je vojni sat u smislu ljudstva i kapaciteta. Ali, onda je tu i pitanje talaca, međunarodnog pritiska, pa čak i ekonomskog pritiska. Najveći je izazov kako se ti svi satovi mogu sinkronizirati", kazao je izraelski analitičar.

Cilj IDF-a u Gazi je uništiti vojno krilo Hamasa i njegovu ogromnu vojnu infrastrukturu uključujući mrežu tunela, pogone za proizvodnju projektila te skladišta oružja i goriva. Gorivo se koristi ne samo za ventilaciju sustava tunela, već i za ispumpavanje vode jer neki od tunela idu ispod razine vode. Nakon što je sravnio sa zemljom većinu područja grada Gaze, IDF sada polako pomiče trupe naprijed te buldožerima i bombama ruše tunele i bunkere kako bi pokušali spriječiti iznenadne napade sa stražnje strane.

"Samo IDF u potpunosti zna što se događa, ali čini se akcije provodi sporo i namjerno. Okarakterizirala bih to kao oprezan, korak po korak pristup iz vojne perspektive", rekla je analitičarka INSS-a Sima Shine. Trajtenberg predviđa da će izraelska kopnena operacija doći do vrhunca za dva tjedna, a zatim se postupno smanjivati i protegnuti na nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 12:01