PRAVO NA SMRT

Kanadska udruga liječnika: Eutanazija je realnost, legalizirajmo je

Nacionalna udruga liječnika pokrenut će javnu raspravu o legalizaciji eutanazije. - Samo pacijent može odlučiti što želi. Potrebni su nam zakoni u skladu sa željama javnosti - rekao je kanadski liječnik

QUEBEC -“Eutanazija je već realnost u našim bolnicama”, izjavio je predsjednik udruge liječnika specijalista kanadskog grada Quebeca Gaétan Barrette pred komisijom Nacionalne medicinske skupštine (MNA) koja trenutačno priprema dokumente za javnu raspravu o legalizaciji eutanazije u u Kanadi.

Neizbježna i sigurna smrt

Kako je pojasno Barrette, liječnici znaju kada je “smrt neizbježna i sigurna”, ali i znaju da mogu biti optuženi za ubojstvo ako bolesnoj osobi daju sredstvo “palijativni sedativ” ako postoji i barem mala mogućnost oporavka. MNA će nakon konzultacije pripremiti dokumente o “ubojstvu iz milosrđa” i na jesen inicirati javnu raspravu o njima.

- Liječnici su spremni razmatrati mogućnost službene legalizacije eutanazije - rekao je Barrette, dodajući da pri tome moraju biti uspostavljene granice jer “neće svi pacijenti željeti eutanaziju niti će je svi liječnici željeti napraviti”. Oni pacijenti koji su lucidni morat će odlučiti za sebe, a ako nisu u tome stanju, za njih će morati odlučiti njihovi najbliži.

Važna je želja pacijenta

- Samo pacijent može odlučiti što želi. Potrebni su nam zakoni u skladu sa željama javnosti - rekao je kanadski liječnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:09