RUSIJA ZABRANILA UVOZ POVRĆA

Kaos u njemačkim bolnicama: Od bakterije E. coli umrlo 14 osoba, od čega 12 žena

Sumnja se da su za epidemiju krivi krastavci uvezeni u Njemačku iz Španjolske, koje je Njemačka naknadno izvezla u još neke europske države
A biologist dissects a cucumber on May 30, 2011 at the regional office for agriculture, fishing and food security (LALLF) in Rostock, northeastern Germany. Germany called crisis talks over warnings that an outbreak of E. coli bacteria poisoning, which is believed to have already left 11 dead, was still spreading. Some two weeks after the outbreak was first reported in the north of the country, the number of people contaminated or suspected of having been poisoned by the potentially deadly enterohaemorrhagic E. coli (EHEC) has reached 1,200, according to media reports. Authorities had earlier said they had traced some bacteria on organic cucumbers imported from Spain, a measure which led many supermarkets and shops to remove all Spanish-grown vegetables from their shelves. AFP PHOTO BERND WUESTNECK GERMANY OUT
 AFP

U Njemačkoj raste broj žrtava smrtonosne bakterije E. coli (EHEC). Bild javlja da je od posljedica zaraze bakterijom u Njemačkoj dosad umrlo 14 osoba. Također njemački mediji izvještavaju o potpunom kaosu u tamošnjim bolnicama, a prema jutrošnjim informacijama u Hamburgu je zaraženo 467 osoba, od čega ih je 29 u kritičnom stanju. Gore stanje je u gradu Kielu gdje se 80 pacijenata nalazi u kritičnom stanju.

Danas je u okrugu Gütersloh umrla žena u dobi između 40 i 50 godina, a u najsjevernijoj njemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein preminuo je 75-godišnji mupkarac. Jučer je od posljedica zaraze EHEC bakterijom umrla 91-godišnjakinja.

Zanimljiva je činjenica da je među 14 žrtava - 12 žena.

Stanovništvo je upozoreno da ne konzumira krastavce dok ne završe testiranja. Sumnja se da su za epidemiju krivi krastavci uvezeni u Njemačku iz Španjolske, koje je Njemačka naknadno izvezla u još neke europske države. Osim toga, Španjolci su krastavce izvozili u druge zemlje i direktno.

Slučajevi zaraze otkriveni su u Velikoj Britaniji, Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

U ponedjeljak su austrijske vlasti poslale inspektore u 33 dućana s organskom prehranom diljem zemlje, kako bi se uvjerili da je sporno povrće iz Španjolske (krastavci, rajčice i patlidžani) uklonjeno s polica.

Rusija je od danas u potpunosti zabranila uvoz svog povrća iz Njemačke i Španjolske, te upozorila da bi se nametnute sankcije uskoro mogle odnositi i na ostatak Europe.

Također, dok ne budu poznati rezultati testiranja dva su španjolska staklenika bioproizvodnje za koje se pretpostavlja da su izvor zaraženih krastavaca zatvorena. Navodno, na nekim se farmama u Njemačkoj uništava i salata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:31