JAZBINA VOĐE

Kim Jong-il sagradio je vojni stožer u planini

Vojni analitičari tvrde da bi sjevernokorejski vođa iz planinskog uporišta mogao voditi gerilski rat u slučaju napada ili ustanka
North Korean leader Kim Jong-il (L) watches a joint training for all three branches of the armed forces at an undisclosed location in North Korea in this undated picture released by North Korea's official news agency KCNA January 17, 2010. KCNA did not state when the picture was taken. Picture released January 17, 2010. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. QUALITY FROM SOURCE
 Reuters

PYONGYANG - Sjevernokorejski vođa Kim Jong-il sagradio je tajni vojni zapovjedni centar na vrhu planine Baekdusan nedaleko od kineske granice, prenosi Daily Telegraph. Iz njega planira, tvrde vojni analitičari iz nevladine novinske agencije za sigurnosna pitanja i analize Kanwa, voditi gerilski rat u slučaju napada na Sjevernu Koreju ili pak socijalnih nemira u državi.

U tajnom skrovištu u planini mogu se uskladištiti i helikopteri i borbeni zrakoplovi, koji će moći uzletjeti s obližnjeg uzletišta.

Povijesno važna regija

- Cijela je regija povijesno važna za cijeli režim jer je tamo Kim Il-song, otac Kim Jong-ila, započeo svoju gerilsku kampanju protiv Japanaca tijekom okupacije na početku prošlog stoljeća - objašnjava Andrei Chang, autor izvješća.

- Vjerujemo da će to biti posljednje mjesto gdje će se trenutni režim povući i pokušati voditi kampanju kakvu trenutno vidimo u Afganistanu - tvrdi Chang. U slučaju krajnje nužde, dodaje, kineska je granica blizu i vožnja helikopterom do nje traje kratko. Uz to se očekuje da bi upravo Peking mogao ponuditi utočište vođi i njegovim najbližim suradnicima.

Strah režima

Gradnja pogona u planini trajala je godinama, a projekt, prenosi list, naglašava strah trenutnog sjevernokorejskog režima. Najviše se brinu zbog mogućeg zajedničkog napada SAD-a i Južne Koreje. Kim navodno ne isključuje ni mogućnost vojnog puča u državi.

Agencija Kanwa je “jazbinu” dragog vođe, koja je jako nepristupčana jer se nalazi na visini od 2700 metara, otkrili nakon što su ispitali 13 sličnih lokacija diljem S. Koreje. Pri tome su se služili satelitskim snimkama i svjedočanstvima nekih od osoba koje su bile bliske Kim Jong-ilu, poput njegova kuhara, a koje su prebjegle.

Poslije Kimove smrti nastat će kaos

Južnokorejski think thank KINU ustvrdio je da Kim Jong-il neće preživjeti 2012. te da bi poslije njegove smrti mogli uslijediti veliki nemiri u državi, i to vojni puč, pobune, masakri i masovni egzodus. Izvješće u kojem je taj scenarij opisan jedno je od rijetkih u kojima je taj državni think thank išao u tolike detalje oko mogućih promjena u Sjevernoj Koreji.

- S. Koreja se zaklela da će postati ekonomska i vojna sila u 2012., tako da je to ključna godina za državu ako bude promjene u vodstvu. Najveća varijabla u predviđanju budućnosti režima je Kimovo zdravlje - stoji u u izvješću koje je naišlo na otpro u J. Koreji. Neki tvrde da se izvješće i njegov sadržaj ne temelje na stvarnsoti, već na željama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:18