VELIKA BRITANIJA

Konzervativci samo dva posto pred laburistima

Još nedavno činilo se da je pobjeda konzervativaca sigurna, a sada postoji mogućnost da premijer ostane Gordon Brown
 REUTERS

LONDON - Prednost britanskih konzervativaca pred laburistima u 18 se mjeseci istopila sa 26 na samo dva posto, pokazala je nova anketa YouGov.

Nisu vratili glasače

Objavljena je u nedjelju dok su se konzervativci u Brightonu okupljali na svom proljetnom saboru, pa je njihov lider David Cameron bio prisiljen priznati da nije uspio uvjeriti građane da izborima, koji se očekuju u svibnju, iz Downing Streeta istjeraju laburiste.

Budući da Britanija nema proporcionalni izborni sustav, analitičari procjenjuju kako bi dva posto prednosti za konzervativce i dalje moglo značiti da će najjača stranka u parlamentu biti laburisti i da bi premijer Gordon Brown mogao oformiti iduću vladu, bilo manjinsku, bilo koalicijsku.

Liam Fox, ministar obrane u sjeni, priznao je kako postoji “solidna vjerojatnost da će se ljudi probuditi s Gordonom Brownom na stepenicama broja 10 na još pet godina”.

Cameron je priznao da četiri godine otkako je postao lider stranke, biračima i dalje nije jasno što njegova stranka predstavlja, iako se činilo da je torijevska pobjeda na izborima gotova stvar.

Pitanje bračnih olakšica

No, popularnost im je počela ozbiljno padati zbog zbrke oko poreznih olakšica za građane koji su u braku. Prije dva mjeseca Cameron je priznao da je najava da će uvesti takve porezne olakšice više “aspiracija” nego čvrsti plan. Tijekom vikenda je ponovno najavio “manifest koji će biti pogodniji za obitelji od bilo čega što je bilo koja stranka u britanskoj povijesti napravila”, ali još nije predstavio detalje.

Analitičari tvrde kako su birači zabrinuti i zbog najava konzervativaca da će se odmah nakon osvajanja vlasti početi baviti smanjivanjem državnog deficita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:46