NEVJEROJATNA PLJAČKA

KRAĐA VJERSKE RELIKVIJE Crkva traži da se vrati ukradena krv pape Ivana Pavla II‏

 AFP

RIM - Katolička crkva zahtijeva da se vrati krv Pape Ivana Pavla II. ukradena iz crkvice u mjestašcu Ienca u Apeninima. U relikvijaru optočenom zlatom s natpisom "Ex sanguine Beati Joannis Pauli II Papae” nalazi se komad tkanine zamrljan krvlju pokojnog pape, a talijanska policija vjeruje da je netko naručio da se on ukrade radi prodaje na crnom tržištu, ne vjeruju da je riječ samo o vandalizmu.

Relikvije jednog od najpopularnijih papa postale su još traženije kad je on u travnju beatificiran u Vatikanu. Komad tkanine u ukradenom relikvijaru Papa je nosio kad ga je 1981. na Trgu Sv. Petra pokušao ubiti Turčin Mehmed Ali Agca.

Papa je bio ozbiljno ranjen, odatle krv na platnu i kasnije se susreo s Agcom i oprostio mu. Lopovi su prepilili rešetke na prozorima kamene crkvice posvećene papi, ali to je jedini trag koji policija zasad ima.

"Nisu uzimali novac iako su imali vremena koliko hoće da opljačkaju crkvu", rekla je Franca Corrieri koja je otkrila pljačku tijekom vikenda kad je obilazila crkvu. Njezin otac Pasquale Corrieri koji također čuva crkvu, kaže da je osupnut ovim činom, a u talijanskim se medijima odmah pojavila i teorija da je papina krv ukradena za sotonističke ili neke druge obrede. Nadbiskup L'Aquile Giuseppe Petrocchi pozvao je da se relikvijar vrati što prije i nazvao krađu "odvratnom i svetogrđem".

Policija je u utorak pretraživala područje s psima tragačima, koji su po snježnim padinama oko crkve tražili tragove lopova. Crkva je posvećena papi jer je on tamo najviše volio skijati i planinariti, govorio je da ga podsjeća na rodnu Poljsku. Relikvijar joj je poklonio kardianl Stanislaw Dziwisz, papin osobni tajnik, danas nadbiskup Krakowa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:42