UPITAN POSTUPAK

KREMATORIJ U ZÜRICHU POČEO PRODAVATI ZLATO FILTRIRANO IZ PEPELA KREMIRANIH Neki smatraju da bi taj novac trebao pripasti obitelji preminulog

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.10.2018. u 16:30

MODEL RELEASED. Crematorium workers loading a coffin into a furnace. The furnaces at crematoriums are designed to completely incinerate human bodies, including bone, and operate at very high temperatures (here, 850 degrees Celsius). Each coffin has a heat-resistant disc (white) to identify the ashes. The workers wear protective clothing designed to protect them from the heat. This clothing includes heat-resistant padded gloves, reflective coats, and mirrored visors. Photographed in the Monumental Cemetery of Turin, Turin, Italy., Image: 101708424, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM

Najveći krematorij Nordheim u Švicarskoj počinje s korištenjem tehnologije koja će im omogućiti da filtriraju plemenite metale iz pepela koji je ostao nakon kremiranja, piše portal The Local. U tom se krematoriju godišnje kremira više od 6.000 tijela, no tek se trećina podvrgne postupku izvlačenja metala.

Grumeni zlata, srebra i platine koji prežive temperaturu od 700 stupnjeva Celzija, sve su što ostane od tijela nakon kremiranja. No od ovog mjeseca, Nordheim je pustio u pogon napravu koja filtrira dragocjene metale i nakon toga ih prodaje.

Pojavile su se i neke debate o tome treba li se zarada od prodaje vratiti obitelji preminulog ili možda uplatiti u državnu blagajnu. Naime, procjenjuje se da će tim projektom grad Zürich zaraditi oko 100.000 švicarskih franaka (oko 87.000 eura) godišnje.

Oni koji žele nakon smrti biti kremirani i njihove obitelji mogu odbiti filtriranje pepela, nakon čega će pepeo sa svim eventualnim dragocjenim metalima biti zajedno položeni u urnu. No švicarski mediji javljaju da je pepeo trećine kremiranih ipak podvrgnut filtriranju.

Sličnu tehnologiju filtriranja uveo je i još jedan švicarski krematorij, Solothurn, smješten između Basela i Berna. Otkako su počeli s tom aktivnošću još 2013., od recikliranja metala zarađuju oko 40.000 švicarskih franaka (34.100 eura) godišnje.

Krematoriji St Gallen, Aarau i Basel neće slijediti primjer ciriškog krematorija. 'Pepeo u potpunosti pripada obitelji preminulog, a ne krematoriju ili državi', rekla je Ursula Lauper, glasnogovornica krematorija St Gallen.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo