UPITAN POSTUPAK

KREMATORIJ U ZÜRICHU POČEO PRODAVATI ZLATO FILTRIRANO IZ PEPELA KREMIRANIH Neki smatraju da bi taj novac trebao pripasti obitelji preminulog

 Profimedia, Sciencephoto RM

Najveći krematorij Nordheim u Švicarskoj počinje s korištenjem tehnologije koja će im omogućiti da filtriraju plemenite metale iz pepela koji je ostao nakon kremiranja, piše portal The Local. U tom se krematoriju godišnje kremira više od 6.000 tijela, no tek se trećina podvrgne postupku izvlačenja metala.

Grumeni zlata, srebra i platine koji prežive temperaturu od 700 stupnjeva Celzija, sve su što ostane od tijela nakon kremiranja. No od ovog mjeseca, Nordheim je pustio u pogon napravu koja filtrira dragocjene metale i nakon toga ih prodaje.

Pojavile su se i neke debate o tome treba li se zarada od prodaje vratiti obitelji preminulog ili možda uplatiti u državnu blagajnu. Naime, procjenjuje se da će tim projektom grad Zürich zaraditi oko 100.000 švicarskih franaka (oko 87.000 eura) godišnje.

Oni koji žele nakon smrti biti kremirani i njihove obitelji mogu odbiti filtriranje pepela, nakon čega će pepeo sa svim eventualnim dragocjenim metalima biti zajedno položeni u urnu. No švicarski mediji javljaju da je pepeo trećine kremiranih ipak podvrgnut filtriranju.

Sličnu tehnologiju filtriranja uveo je i još jedan švicarski krematorij, Solothurn, smješten između Basela i Berna. Otkako su počeli s tom aktivnošću još 2013., od recikliranja metala zarađuju oko 40.000 švicarskih franaka (34.100 eura) godišnje.

Krematoriji St Gallen, Aarau i Basel neće slijediti primjer ciriškog krematorija. 'Pepeo u potpunosti pripada obitelji preminulog, a ne krematoriju ili državi', rekla je Ursula Lauper, glasnogovornica krematorija St Gallen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 16:12