MIROVNI PREGOVORI

Kremlj: ‘Može li se ukrajinski problem riješiti bez sudjelovanja Rusije? To je apsurdno, odgovor je jasan‘

Peskov je rekao da Rusija nastavlja svoj rat protiv Ukrajine kako bi se zaštitila od Zapada.

Dmitrij Peskov

 Sefa Karacan/Anadolu Via Afp

Organiziranje bilo kakvog globalnog mirovnog samita o Ukrajini koji isključuje Rusiju jednostavno je "apsurdno" i neće biti uspješno, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu objavljenom u utorak.

Peskov je rekao za ruski medij Argumenti i činjenice da Rusija nastavlja svoj rat protiv Ukrajine, koji traje više od dvije godine, kako bi se zaštitila od Zapada.

"Može li se ukrajinski problem riješiti bez sudjelovanja Rusije? Odgovor je jasan - ne može", rekao je Peskov u intervjuu koji je dao prošlog četvrtka, dan prije masovne pucnjave u koncertnoj dvorani kod Moskve.

"Zato što je Ukrajina pretvorena u instrument u rukama kolektivnog Zapada uz čiju pomoć namjerava, kako se čini, još više pritisnuti Rusiju, obuzdati Rusiju...", dodao je Peskov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na održavanje međunarodnog mirovnog samita, a ranije ove godine Švicarska je objavila da će biti domaćin istog te da se raspravlja o datumu i detaljima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je odbacio ukrajinski mirovni plan koji poziva na povlačenje ruskih snaga i vraćanje granica Kijeva iz 1991., uključujući Krim koji je Rusija zauzela i pripojila 2014. Opisao ga je "neprovedivim".

Peskov je ponovio da je plan nezamisliv te je osudio namjeru Europske unije i drugih zemalja da se ruska zamrznuta sredstva iskoriste za pomoć Ukrajini.

"Vjerujem da Europljani shvaćaju da ćemo osporiti takvu odluku", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:01