TOP 400 NAJBOGATIJIH

Kriza, što je to: Bill Gates lani zaradio četiri milijarde dolara, šef Facebooka utrostručio bogatstvo

 AP

WASHINGTON - Amerikanac Bill Gates, osnivač informatičkog diva Microsoft, u posljednjih je godinu dana uspio povećati svoje bogatstvo za četiri milijarde dolara te se ono procjenjuje na 54 milijarde dolara - a upravo to ga čini najbogatijim Amerikancem, objavio je magazin Forbes u srijedu. Važno je istaknuti kako Gates ovu titulu dobiva 17 godinu zaredom.

S devet milijardi dolara manjim bogatstvom, na drugom mjestu našao se Warren Buffett koji je također u godinu dana zaradio četiri milijarde dolara. Treće mjesto, kao i prošle godine, zauzeo je Larry Ellison, osnivač Oraclea, s 27 milijardi dolara.

Na listi se našao i osnivač i vlasnik Facebooka, Mark Zuckerberg koji je napravio najveći skok u odnosu na 2009. Naime, Zuckerberg je svoje bogatstvo utrostručio, s dvije na 6.9 milijardi dolara, što mu je bilo dovoljno tek za 35. mjesto popisa.

Iako nije u prvih deset Zuckerberg je i dalje bogatiji od vlasnika Applea Steve Jobsa te 'medijske carice' Oprah Winfrey. Jobsovo se bogatstvo procjenjuje na 6.1 milijardu iliti 42. mjesto dok je Oprah s 2.7 milijardi dolara 130. na listi.

Komentirajući novi uspjeh Gatesa, sam Forbes je istaknuo: - Gates nije 'samo' najbogatiji Amerikanac, on i najplemenitija osoba na svijetu.

Razlog tome je naravno Gatesova darežljivost, a 'kralj softwarea' je do danas poklonio gotovo 28 milijardi dolara! No, niti Buffett nije daleko jer planira donirati 99 posto svog bogatstva u humanitarnu organizaciju Bill & Melinda Gates Foundation pod uvjetom da se taj novac potroši u deset godina nakon njegove smrti.

Najstariji superbogataš na popisu je 95-godišnji tajkun David Rockefeller stariji s bogatstvom od 2.4 milijarde dolara.

Forbesova lista osjetila je 8 postotno povećanje bogatstva u odnosu na prošlu godinu, a ukupan iznos kreće se oko 1,4 bilijuna dolara. Od 400 milijardera prošle godine smanjene prihode imalo je 314, a ove samo njih 84. Također, među 400 najbogatijih Amerikanaca nalaze se i 42 Amerikanke dok je Kalifornija savezna država s najviše milijardera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:56