TROJAC NAJMOĆNIJIH

Krvoločni Denaro sada vodi poslove

Obitelji i mafijaške skupine nastoje izbjegavati međusobne sukobe, a vlast koordinira onaj koji je naslobodi

RIM - Lani je u spektakularnoj operaciji “Perzej“ oko 1200 karabinijera pohvatalo istodobno 94 bossa mafijaške organizacije Cose nostre, većinom u Palermu, ali i u drugim dijelovima Sicilije i Italije, sve do Firenze. Kako su tada na konferenciji za novinare ustvrdili istražitelji iz Okružne uprave za suzbijanje mafije u Palermu, većina uhvaćenih bila je angažirana u pokušaju da se ponovo uspostavi središnja koordinacija Cose nostre, obezglavljena uzastopnim operacijama uhidbe glavnih šefova najpoznatije zločinačke organizacije: Salvatore “Toto“ Riina, šef mafije u Corleoneu i dijelu Palerma i predsjednik mafijaškoga “Oblasnog povjerenstva“ (tzv. Kupole) uhvaćen je 1993., njegov svak Leoluca Bagarella ubrzo kasnije, pali su zatim okružni šefovi mafije poput Pietra Alierija, Nina Madonije, sve do Bernarda Provenzana 2006., te oca i sina Lo Piccola 2007.

Prvi mafijaški rat

Prvo “Oblasno povjerenstvo“ osnovano je 1957., na sastanku sicilijanskih i italoameričkih mafijaša, po uzoru na američku organizaciju koja je koordinirala zločine, sprečavala nepotrebne sukobe, te odlučivala o zlodjelima čija bi posljedice osjećala sva mafija. Prvi je “šef šefova“ bio Salvatore Greco “Ciaschiteddu“, poslije prvog mafijaškog rata naslijedio ga je 1963. trijumvirat Badalamenti-Bontade-Liggio. U trijumviratu je Badalamentija naslijedio Michele Greco “Papa“, a Liggia Riina. Od 1982. do1993.

Riina je sam na vrhu, kao “šef šefova“, on to virtualno ostaje i kasnije, iako je u zatvoru, ali je Cosu nostru zapravo koordinirao Bernardo Provenzano, uhvaćen 2006. Sada je koordinira Matteo Messina Denaro. On je obnovio “Okružno povjerenstvo“ u Palermu u kojemu su bili Benedetto Capizzi (vremešni capomandamento iz Villagrazije) kao predsjednik, te ini povijesni bossovi kao što su Gerlando Alberti, Gregorio Agrigento, Giovanni Lipari, Gaetano Fidanzati, odnosno senior Salvatore Lombardo (lijepih 88). Svi su oni “pali“ odjednom lani u operaciji “Perzej“.

Jedan od uhićenih, Gaetano Lo Presti (52), iste se večeri ubio u palermitanskom zatvoru Pagliarelli, objesivši se o remen hlača. Lo Presti se oštro opirao ponovnom osnivanju “Okružnog povjerenstva“ Cose nostre za Palermo i okolicu, a još je oštrije bio protiv toga da se na njezino čelo postavi Benedetto Cappizzi, kako je zahtijevao Matteo Messina Denaro, šef mandamenta u Trapaniju i najviđeniji sicilijanski mafijaški boss još na slobodi.

Obnoviti Kupolu

Matteo Messina Denaro (47) već je barem dvije godine najjači boss Cose nostre na slobodi - ali ta mu činjenica ne daje pravo zapovijedati mafijašima izvan svog mandamenta. Zato je htio obnoviti Kupolu. Nije jasno je li to poduzeo zato da naslijedi Totňa Riinu (koji je još cijenjen kao šef šefova iako je zatvoren) ili u njegovo ime.

Naime, Messina Denaro je tvrdio da za te svoje organizacijske poteze ima podršku Totňa Riine. Lo Presti se pak svojima hvalio da ga podržava Giuseppe Salvatore Riina, Totňov sin. Boss Nino Spera je to pak opovrgnuo, tvrdeći da je Ninetta Bagarella (supruga Totňa Riine i sestra podjednako okrutnoga Leoluce Bagarelle) naredila sinu da se u to ne miješa.

Ne nosi sličice svetaca

Matteo Messina Denaro apsolutno ne pripada starom patrijarhalnom tipu bogobojaznog mafijaša, koji su ubijali vlastite sljedbenike ako bi počinili preljub i koji su vazda sa sobom nosili Bibliju i sličice svetaca. Opisan je kao krvoločni ženskar, vele da pasionirano igra nintendo, a zna se da je spreman ubiti bilo koga ako mu je na putu - navodno je svojedobno planirao ubiti Bernarda Provenzana. Nije novak. Naslijedio je oca, don Ciccia Messinu Denara, koji je kontrolirao Trapani, koji je bio neuhvatljiv do smrti (“našli“ su ga 1998. tek mrtvoga, opranoga i presvučenoga u najbolje odijelo, kako bi se mogao organizirati sprovod). Ni Matteo Messina Denaro se ne dâ fotografirati kao ni Provenzano - zadnji snimak je otprije dvadesetak godina. U bijegu je od 1993.

Boss zaradi oko 5000 eura

Zahvaljujući dokumentima zaplijenjenima u posljednjim uhidbama, država sada pouzdano zna da osrednji mafijaški boss zarađuje mjesečno 3000-5000 eura (bez poreza, naravno), a običan vojnik (“picciotto”) ipak nešto manje.

Poznato je kako je podijeljen i posao i utržak dobave kokaina iz Južne Amerike, joint venture Cose nostre i ‘ndranghete. Već je dešifriran popis sa svim imenima palermitanskih “časnih ljudi” (kako sebe nazivaju sicilijanski mafijaši već dvjestotinjak godina, a nešto kraće taj naziv koriste zastupnici u talijanskom Parlamentu, s razlikom što su mafijaši “uomini d’onore”, a zastupnici “onorevoli”). Sada je i u Palermu poznato od koga je sve iznuđen rackett (“pizzo”): na popisu su stotine poduzetnika, trgovaca, zanatlija, sve do frizera i prodavača ribe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:31