PROTIVNIK REŽIMA

Kuba: Poznati disident Zapata umro od gladi

Kuba negira optužbe grupa za ljudska prava koje tvrde da u kubanskim zatvorima kazne izdržava 200 političkih zatvorenika
 AFP

HAVANA - Nakon 85 dana štrajka glađu, Orlando Zapata Tamayo (42), poznati kubanski politički zatvorenik, preminuo je u utorak u Havani. U Hermanos Ameijeiras, jednu od najvećih bolnica u glavnom gradu Kube, prebačen je u ponedjeljak iz manje klinike blizu zatvora u provinciji Camaguey. Na ozbiljnost njegovog stanja upozorio je, samo nekoliko sati prije njegove smrti, i zabranjeni Kubanski odbor za ljudska prava i nacionalno pomirenje (CCDHRN).

Zapata, bivši vodoinstalater i član Odbora alternativnog republičkog pokreta nacionalnog građanskog otpora, počeo je štrajkati glađu 3. prosinca kako bi protestirao protiv uvjeta u zatvoru koje je krivio za svoje, sve lošije, zdravstveno stanje. Među ostalim se žalio da su ga čuvari zlostavljali, a njegova je majka tvrdila da su mu leđa “istetovirana” udarcima. Zatvoren je, zbog aktivnosti protiv komunističkog režima , 2003. tijekom “crnog proljeća”, kad su se vlasti obrušile na političke disidente i uhitile njih ukupno 75. Bio je osuđen na tri godine zatvora zbog nepoštovanja vlasti, kršenja javnog reda i “neposlušnosti”, no kazna mu je na kraju povećana na 36 godina.

Kubanski politički disidenti, ali i Zapatina obitelj, krive kubanske vlasti za njegovu smrt, tvrdeći da je on umro “braneći slobodu, prava i dostojanstvo svih Kubanca”.

- Smrt mog sina je ubojstvo s predumišljajem - istaknula je Reina Tamayo, Zapatina majka komenirajući smrt svog sina, prvog disidenta koji se izgladnio do smrti u posljednjih 40 godina. Tugu su izrazili i neki od bivših zatvorenika iz grupe disidenata zatvorene 2003.

- Slomljen sam. Zapata nije imao alternativu osim štrajka glađu. Vlasti mu nisu pokazale ni trunku sažaljenja, samo su ga pustile da umre - rekao je Hector Palacios, dok je Oscar Espinosa Chepe poručio da je Zapatina smrt dokaz okrutnosti kubanskih vlasti prema onima koji se na miran način bore za ljudska prava.

- Bojimo se da bi se ovo moglo opet dogoditi jer se kubanski zatvorenici savjesti suočavaju sa stravičnim uvjetima - upozorio je.

Kubanske vlasti negiraju optužbe da drže političke zatvorenike. Takve osuđenike nazivaju “plaćenicima” koji rade za protivnike kumunističkog režima. S druge strane, grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da u kubanskim zatvorima kazne izdržava oko 200 političkih zatvorenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:51