KOMADIĆ RAJA

KUPIO KUĆU ZA 1 EURO NA JUGU SICILIJE, PA OSTAO ZAROBLJENI U KARANTENI 'Prve dvije noći bile su užasne, ali pomogli su mu divni susjedi'

 
 Profimedia/Facebook

Kada su većinom napušteni talijanski gradići počeli nuditi kuće po cijeni od jednog dolara ljudima diljem svijeta, mnogi su sanjari, avanturisti i entuzijasti bili zainteresirani za preseljenje u bajkovitu Italiju.

Iako je svaki novi vlasnik nekretnine morao uložiti još nekoliko tisuća dolara u renovaciju takvog objekta, privlačila ih je ideja novog početka u idiličnom kraju.

I onda je došla epidemija koronavirusa, koja je svijet gurnula u krizu kakvu ova generacija ne pamti, a Italija je bila među najteže pogođenim zemljama sa 32.300 umrlih.

CNN je razgovarao s nekolicinom Amerikanaca koji su se u vrijeme pandemije zatekli u talijanskoj karanteni, u zemlji čiji jezik jedva govore, u zabačenom mjestu u kojemu jedva da ikoga poznaju te bez mogućnosti povratka doma svojim najmilijima.

Unatoč činjenici da se dogodio neočekivan splet događaja, boravak u Italiji tijekom karantene uopće ne opisuju kao negativno iskustvo.

Castello Manfredonico, Mussomeli, Sicily, Italy, Image: 279934124, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Stephan Knödler / imageBROKER / Profimedia
Stephan Knödler / imageBROKER / Profimedia
Tvrđava u Mussomeliju

Kriza zbog koronavirusa natjerala ih je da još više cijene ljepotu talijanskih ruralnih krajeva, a sada s još više entuzijazma žele prionuti obnovi kupljene nekretnine i ostvariti talijanski san.

Umjetnika iz Miamija Alvara Solorzana kriza je zatekla u Mussomeliju, slikovitom gradiću u otoku na jugu Sicilije gdje je prošle godine kupio dvije jeftine nekretnine, a jedna ga je koštala jedan euro, ili tek nešto više od dolara.

U ožujku je stigla njegova supruga, sin i njegova djevojka te su počeli obnavljati kuću. Kada su oni otišli u ožujku, i Alvaro je trebao krenuti za njima nakon par tjedana, ali je njegov let otkazan.

- Izgubio sam osjećaj za vrijeme. Došli smo ovdje zajedno, a onda sam ostao sam u karanteni u Mussomeliju, bez namještaja, samo krevet i televizor i nikoga s kim mogu razgovarati, rekao je za CNN. To je bilo najteže, da su sa mnom bili supruga i sin, sve bi bilo drugačije, kaže.

Solorzano je na početku odsjeo u hostelu, ali kada su ga zbog Covida-19 zatvorio, morao se preseliti u jednu od svojih nekretnina koja je bila u boljem stanju, odnosno useljiva.

Vrijeme je provodio uz televizor, učio je talijanski i odlazio u supermarket i razgovarao s obitelji preko telefona. Odlazak u dućan bio mu je najdraži dio dana. A onda je počeo koristiti slobodno vrijeme kako bi obojao zidove u kući.

- Radio sam male stvari, ali su mi pomogle da vrijeme brže prođe, tako da kuća bude spremna kada ovdje dođu sin i njegova djevojka. Srećom, dućan sa željezarijom u gradu je uvijek bio otvoren, a drago mi je da smo kupili dvije nekretnine, a ne samo onu za jedan euro koja nema ni vodu ni struju, rekao je.

Historic centre of Mussomeli, Sicily, Italy, Image: 279934123, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Stephan Knödler / imageBROKER / Profimedia
Stephan Knödler / imageBROKER / Profimedia
Mussomeli

Unatoč problemima na početku, kaže da su mu susjedi pomogli da prebrodi poteškoće.

- Prve dvije noći bile su užasne. Bilo je hladno, spavao sam u jakni, ali susjedi su bili sjajni, ne mogu se žaliti. Dali su mi grijalice i ponudili deke a mogao sam koristiti i njihov internet. Obilazili su me, provjeravali je li sve u redu, donijeli mi hrpu hrane za Uskrs, imao sam hrane za tri dana. Ne znam što bih bez njih.

Mussomeli (u prijevodu medeni brijeg) je gradić poznat po jednoj od najimpresivnijih tvrđava u Italiji, koja je izgrađena na šiljatoj stijeni.

Ondje su plodna zemljišta okružena starim rudnicima sumpora, svetištima, rimskim nekropolama i tragovima primitivnih naselja.

Solorzano, međutim, ističe da su najveća vrijednost i atrakcija ovoga grada njegovi mještani.

- Divni, su, znam svakoga po imenu. Tu je Mario, koji dostavlja kruh, nemam riječi kojima bih izrazio zahvalnost što ih imam pokraj sebe i ne znam kako da im se odužim za sve što su napravili.

Stroge mjere karantene u međuvremenu su ublažene, pa građani mogu šetati, otići u kafić i sl.

- U početku je bilo jako teško, biti samo doma, osjećao sam se kao da sam u zatvoru.

Sada rado odlazi u šetnje i priča s mještanima. Prošeta se do vidikovca, gdje može sjediti na klupi i uživati u svježem zraku i lijepoj panorami.

Kao slikar, Solorzano kaže da bi volio raditi umjetnička djela, ali u vrijeme karantene nije mogao naći platno niti paletu.

- Sada se želim vratiti doma u SAD, ali let koji sam nedavno rezervirao je također otkazan, tako da ne znam koliko sam još ovdje. Želio bih se vratiti do Dana očeva u lipnju, već sam propustio toliko svečanosti sa svojom obitelji.

Karantena na Siciliji natjerala je Solorzana da se još više zaljubi u Mussomeli. Situacija u kojoj se neočekivano našao pojačala je njegovu želju da uloži novac i treću nekretninu.

Historic centre of Mussomeli, Sicily, Italy, Image: 279934123, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Stephan Knödler / imageBROKER / Profimedia
Stephan Knödler / imageBROKER / Profimedia
Mussomeli

- Volim ovaj grad i ljude, čak i ako vas ne poznaju pomoći će vam. Kao da ste u drugom svijetu. Ovako nešto ne možete doživjeti u Sjedinjenim Državama.

Brazilski poduzetnik Douglas Roque je još jedan vlasnik napuštene i oronule kuće koji je razgovarao s novinarima CNN-a.

Zatekao se u gradu Fabbriche di Vergemoli u Toskani gdje je došao obići kako teku radovi, kada je uvedena karantena i njegov let za Brazil je otkazan.

Zajedno s prijateljem brazilsko-talijanskog porijekla Albertom Da Liom, obojica iz Sao Paula, bio u gradu jer je htio razgledati druge kuće koje se prodaju za jedan euro za još neke brazilske prijatelje.

Da nisu odsjeli u kući Da Liove obitelji blizu Venecije, ne bi imali gdje biti, kaže Roque. Imanje koje je kupio uopće nije useljivo, a svi su hoteli zatvoreni.

Fabbriche di Vergemoli je skupina naselja smještenih u šumi u Apuanski Alpama koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Riječ je o području gdje se nalaze mnoge ruševine napuštenih rudarskih nekretnina prekrivenih vegetacijom. Do mnogih se može doći samo pješice.

Roque je kupio raspadnutu trokatnicu, u kojoj je i podrum kestena te zaboravljene stare vinske bačve, a nalazi se u mjestu Dogana, gdje bistri potok teče ispod starog slikovitog mosta.

- Taman sam trebao započeti renovaciju kada je sve stalo i uvedena je karantena. Bilo je strašno, naš let je otkazan, a imali smo i problema s brazilskim konzulatom. Došao sam u veljači kako bi započeo renovaciju, sva papirologija je riješena. Moja obitelj je u Brazilu, gdje se zaraza sve više širi. Zabrinut sam za njih, a i oni za mene.

Dva prijatelja imali su još nekih nepredviđenih problema zbog produljenog boravka. Mučilo ih je mjesečno ograničenje troškova na kreditnoj kartici te nedostatak sezonske odjeće, obzirom da su stigli usred zime, a sada je već proljeće, no srećom, pronašli su neki laganiju odjeću u kući Da Liovih.

Dok čeka da se opet uspostave prekooceanske zrakoplovne linije Roque nestrpljivo želi opet posjeti svoje nekretnine, čim se u Italiji ukinu ograničenja kretanja između regija, a to je najavljeno početkom 6. mjeseca.

- Vrijeme u karanteni sam iskoristio kako bih radio na projektu preko interneta, kontaktirao građevinske tvrtke i povezivao se s brazislkim kupcima i rođacima zainteresiranima za kupovinu kuće u Vegemoliju. Nadam se da ću uskoro finalizirati sve planove.

Roque je objasnio zašto je izabrao upravo Vergemoli gdje je kupio kuću za jedan euro jer je to destinacija iz snova.

- Toskana je prekrasna, svi povijesni gradovi su u blizini. Savršena lokacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:47