UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Totalno rasulo u Moskvi: ‘U tijeku je ‘rat između kula‘, ovo će završiti ubojstvima!‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Vladimir Putin

 Alexey Nikolsky/Afp/Profimedia/Alexey Nikolsky/afp/profimedia

Ključni događaji

  • Financial Times: General Surovikin je pritvoren
  • Moskva: Borci grupe Wagner više se neće boriti u Ukrajini
  • Putin stigao u Dagestan, dočekala ga oduševljena gomila
  • Vojni dužnosnici: Ukrajinske snage napreduju ‘polako, ali sigurno‘
  • Češka: Rusija je prijetnja, a Kina sustavni izazov
  • Raste broj poginulih u Kramatorsku, sada je na 12
21:30

Unutar Kremlja traje 'otvoreni rat', tvrdi ukrajinski dužnosnik

U tijeku su sukobi između ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) i ruskog ministarstva obrane, rekao je predstavnik Glavne obavještajne uprave Ukrajine, Andrej Černak.

"Prema našim procjenama, već postoji otvoreni rat između takozvanih 'kula' Kremlja, koji će rezultirati fizičkom likvidacijom vođa konkurentskih frakcija", rekao je Černak za RBC Ukrajina.

Dodao je da je Wagnerova pobuna otkrila slabost Vladimira Putina i potaknula ruske elite da se međusobno bore za vlast.

Medijska izvješća također sugeriraju da je pobuna uzrokovala rasplamsavanje napetosti između ruskog političkog i vojnog vodstva.

CNN je ranije rekao da su brojke među ruskim obavještajnim i vojnim kadrovima možda unaprijed upozorene na ustanak i da su odlučili da se ne miješaju.

16:12

Zamjenik premijera Poljske: Raspoređujemo borbene jedinice uz bjelorusku granicu

Zamjenik premijera Poljske, Jarosław Kaczyński, objavio je kako nedavni obavještajni podatci pokazuju da će do 8.000 pripadnika Wagnerove PMC grupe uskoro biti prebačeno na teritorij Bjelorusije. Naglasio je da će se poljska vojska uskoro rasporediti niz borbenih jedinica prema regijama uz bjelorusku granicu. Također, istaknuo je da je započela izgradnja dodatnih obrambenih utvrda u tim regijama.

14:46

Satelitske snimke možda upućuju na izgradnju Wagnerove baze u Bjelorusiji

Satelitske snimke vojne baze jugoistočno od glavnoga grada Bjelorusije Minska čini se da pokazuju nove objekte postavljene posljednjih dana, što sugerira brzu izgradnju baze za Wagner, rusku plaćeničku tvrtku koja stoji iza neuspjele pobune u Rusiji.

Ruski mediji izvijestili su da bi Wagner, čiji je zapovjednik Jevgenij Prigožin stigao u Bjelorusiju u utorak, mogao postaviti novu bazu u praznom vojnom objektu blizu grada Asipoviča, oko 90 km od Minska.

Fotografije snimljene satelitima Sentinel 2 Europske svemirske agencije, snimljene 27. lipnja, pokazuju nizove dugih objekata u obližnjem selu Tselu, u polju koje je 14. lipnja izgledalo prazno.

Reuters nije mogao provjeriti prirodu objekata. Slike su javno dostupne putem pretraživanja na internetskoj stranici ESA-e.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je Wagnera da uspostavi operacije u njegovoj zemlji kao dio dogovora kojim je u subotu okončana pobuna.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se Wagnerovi borci mogu slobodno preseliti u Bjelorusiju, pridružiti se ruskoj vojsci ili otići kući, nakon pobune koja je, kako je rekao, prijetila izazivanjem građanskog rata u Rusiji.

Prigožin je rekao da je pobunu pokrenuo kako bi zahtijevao promjene u vojnom vodstvu koje je okrivio za neuspjehe u ratu u Ukrajini, te kako bi spriječio uništenje svojih snaga nakon što im je naređeno da budu pod kontrolom ministarstva obrane.

14:32

Nestali ruski general Surovikin je dobro, kaže njegova kći

Ruski mediji su citirali kćer ruskog generala Sergeja Surovikina za kojeg se priča da je nestao.

U intervjuu za Bazu ona je navodno rekla da se 'glavnom zapovjedniku Zračno-svemirskih snaga ništa nije dogodilo', da nije uhićen i da je 'na poslu'. Također je primijetila da se general 'niti prije nije pojavljivao u javnosti'.

Podsjećamo, Surovikin nije viđen od Wagnerove pobune prošlog vikenda.

14:11

Rusija: U raketnom napadu u Kramatorsku smo ubili dva ukrajinska generala i 50 časnika

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je ubilo dva ukrajinska generala i do 50 časnika u raketnom napadu na grad Kramatorsk, objavila je državna novinska agencija RIA.

"Kao rezultat udara 27. lipnja... dva generala koji su sudjelovali na sastanku, do 50 časnika Oružanih snaga Ukrajine, do 20 stranih plaćenika i vojnih savjetnika su uništeni", objavila je RIA na Telegramu.

Rusija i dalje tvrdi da je napad, za koji Ukrajina kaže da je u njemu ubijeno 12 civila, među njima troje djece, bio napad na vojne ciljeve.

13:24

Financial Times: 'Surovikin je pritvoren'

Sve je više informacija da je nestali 'general Armagedon' pritvoren. Financial Times izvijestio je da je nestali general Sergej Surovikin, tzv, general Armagedon, pritvoren u sklopu "slamanja pro-Wagnerovskih elita".

FT citira tri osobe "upućene" u situaciju i navodi kako nije jasno je li on optužen kao urotnik ili je zadržan na ispitivanju.

Istovremeno, u Kremlju izbjegavaju i odbijaju odgovarati na upite o 'nestalom' generalu i kažu da ne znaju gdje je šef Wagnera Jevgenij Prigožin.

Glasnogovornik Kremlja izbjegao je pitanja novinara o 'nestalom' Sergeju Surovikinu tijekom današnje konferencije za novinare. Dmitrij Peskov rekao je da pitanja o generalu Surovikinu treba uputiti ministarstvu obrane, koje nije dalo nikakve komentare o tome otkako su počele kružiti glasine o njegovom boravištu.

Na pitanje novinara može li Kremlj razjasniti situaciju sa Surovikinom, Peskov je odgovorio: "Ne, nažalost ne može".

Kada je novinar upitao vjeruje li predsjednik Vladimir Putin i dalje Surovikinu, Peskov je odgovorio: "On je vrhovni zapovjednik i surađuje s ministrom obrane i s načelnikom Glavnog stožera".

Peskov je također rekao da nije upoznat s lokacijom čelnika grupe Wagner Jevgenija Prigožina, koji je pristao preseliti se u Bjelorusiju kao dio dogovora o okončanju njegove pobune protiv Kremlja.

Surovikin je, inale, putem videozapisa pozvao Jevgenija Prigožina da obustavi pobunu protiv ruskih vlasti.

Na tom je videu izgledao iscrpljeno i nije jasno je li govorio pod prisilom. Od tada su se pojavila nepotvrđena izvješća da ga ispituju sigurnosne službe.

11:57

Borci grupe Wagner više se neće boriti u Ukrajini nakon što je Prigožin poništio ugovore

Čelnik Wagner grupe Jevgenij Prigožin odbio je potpisati bilo kakve ugovore s Kremljom, kazao je čelnik odbora za obranu Državne dume.

Novinska agencija Tass citirala je Andreja Kartapolova koji je rekao da je, kao rezultat ovog odbijanja, Prigožinu rečeno da njegovi borci više neće sudjelovati u ukrajinskom ratu.

RIA također javlja da je 'čak i prije događaja od 24. lipnja Prigožin] bio obaviješten da Wagner više neće sudjelovati u specijalnoj operaciji'.

10:50

Zamjenik 'nestalog' generala Surovikina otpušten je iz ruske vojske

Zamjenik 'nestalog' ruskog generala Sergeja Surovikina navodno je otpušten, izvještava moskovski novinar.

General-pukovnik Andrij Judin, Surovikinov zamjenik, 'otpušten je iz redova' ruske vojske, objavio je bivši urednik Eha Moskve Aleksej Venediktov na Twitteru.

Ovaj potez mogao bi biti potvrda Kremlja da je Surovikin stvarno izdao Putina i da se želi riješiti svih njemu bliskih ljudi.

Puno je nagađanja o tome gdje se nalazi general Surovikin, koji nije viđen u javnosti od subote, a kolaju glasine da je uhićen.

10:36

Dronom snimljeni napadi ukrajinskih snaga na ruske položaje kod Bahmuta

Fotografije snimljene dronom pokazuju kako ukrajinski tenk puca na ruske položaje na lokaciji nedaleko Bahmuta.
Fotografije koje je objavio ukrajinski obrambeni bataljun pokazuju kako tenk puca nekoliko puta na raskrižju u blizini drvoreda.
Lokacija nije neovisno potvrđena kao okolica Bahmuta.

Kako smo već objavili, ukrajinski visoki vojni dužnosnici rekli su da ukrajinske snage napreduju 'polako, ali sigurno' na bojišnici na istoku i jugoistoku zemlje, kao i u okolici Bahmuta.

image

Ukrajinci napadaju ruske položaje kod Bahmuta

225th Battalion of Ukraine‘s 127th Territorial Defence Brigade
image

Ukrajinci napadaju ruske položaje kod Bahmuta

225th Battalion of Ukraine‘s 127th Territorial Defence Brigade
image

Ukrajinci napadaju ruske položaje kod Bahmuta

image

Ukrajinci napadaju ruske položaje kod Bahmuta

225th Battalion of Ukraine‘s 127th Territorial Defence Brigade
image

Ukrajinci napadaju ruske položaje kod Bahmuta

225th Battalion of Ukraine‘s 127th Territorial Defence Brigade
image

Ukrajinci napadaju ruske položaje kod Bahmuta

225th Battalion of Ukraine‘s 127th Territorial Defence Brigade
image

Ukrajinci napadaju ruske položaje kod Bahmuta

225th Battalion of Ukraine‘s 127th Territorial Defence Brigade
08:48

Papinski izaslanik sastat će se s čelnikom ruske pravoslavne crkve u Moskvi

Vatikanski službenik kardinal Matteo Zuppi sastat će se danas tijekom dana s poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom.

Kiril je blizak saveznik Vladimira Putina i rat u Ukrajini uprorno nastavlja nazivati 'specijalnom vojnom operacijom'.

Kardinal Zuppi sastao se u srijedu sa savjetnikom Vladimira Putina za vanjsku politiku kako bi razgovarali o humanitarnim pitanjima - uglavnom o izbjeglicama.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da cijeni napore u pronalaženju mogućih političkih i diplomatskih rješenja za sukob u Ukrajini.

image

Patrijarh Kiril i Vladimir Putin

Kirill Kudryavtsev/Afp
08:42

Pregovori o okončanju Wagnerove pobune još traju

Pregovori o završetku Wagnerove oružanu pobune u Rusiji možda još uvijek traju, rekao je američki Institut za proučavanje rata (ISW).

Šef plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin otišao je u utorak u egzil u susjednu Bjelorusiju, kazao je predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko, nakon što je Rusija rekla da neće biti optužen za pobunu prošlog vikenda.

Bjeloruska promatračka grupa Hajun Project kazala je da lista letova od utorka sugerira da je zrakoplov povezan s Prigožinom poletio iz Bjelorusije za Moskvu, a zatim odmah odletio za Sankt Petersburg.

Ruski vojni bloger Igor Girkin tada je ustvrdio da se Prigožin vratio u Rusiju kako bi razgovarao s visokim dužnosnicima. Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

ISW je također rekao da stalne spekulacije sugeriraju da dvije strane možda još uvijek pregovaraju o detaljima sporazuma.

'ISW ne može potvrditi da se Prigožin doista vratio u Rusiju, niti pojedinosti o navodnom posjetu. Možda se vratio nakratko kako bi razradio detalje dogovora koji je dogovorio bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko', navodi se u najnovijem izvješću.

07:22

Raste broj poginulih u Kramatorsku

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na pizzeriju u Kramatorsku porastao je s 11 na 12, objavila je ukrajinska hitna služba. Među poginulima su 17-godišnja djevojka, dvije 14-godišnje sestre i dječak. Najmanje 61 osoba je ozlijeđena.

07:04

Češka: Rusija je prijetnja, a Kina sustavni izazov

Češka vlada nazvala je Rusiju izravnom prijetnjom, a Kinu sustavnim izazovom u novoj sigurnosnoj strategiji, koju je kabinet prihvatio u srijedu, a koja odražava, kako je navedeno kraj razdoblja mira i stabilnosti u Europi nakon završetka hladnog rata.

Srednjoeuropska zemlja i članica NATO-a i EU-a "mora se pomno pripremiti za mogućnost da postane dijelom oružanog sukoba", premda rizik od napada na zemlju ostaje nizak, stoji u strateškom dokumentu.

Češka Republika počela je razmatrati odnose s Rusijom i Kinom kada je sadašnja vlada preuzela dužnosti krajem 2021., nakon što je prethodna vlada bivšega predsjednika Miloša Zemana održavala bliske kontakte s obje zemlje.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., sadašnja vlada desnoga centra ubrzo je pružila potporu Kijevu šaljući vojnu opremu, uz ostalo i tenkove.

"Rusija namjerno djeluje protiv češke političke, ekonomske i društvene stabilnosti", stoji u strateškom dokumentu. "Ona predstavlja fundamentalnu prijetnju našoj sigurnosti", dodaje se.

Kina, ističe se "dovodi u pitanje međunarodni poredak", što ima štetne posljedice po euro-atlantsku sigurnost.

"Zajednički interes Rusije i Kine je oslabiti utjecaj i jedinstvo demokratskih zemalja. To sistemsko suparništvo je dugoročno", ističe se.

U prijašnjoj češkoj sigurnosnoj strategiji iz 2015. Rusija i Kina se ne spominju poimence.

Veze s Rusijom postale su napete 2021., prije rata u Ukrajini, kada su češke sigurnosne službe optužile Rusiju da stoji iza eksplozije u skladištu oružja 2014. godine, zbog kojega su protjerani deseci ruskih diplomata. Rusija je opovrgnula te optužbe.

U strategiji stoji da Rusija hibridnim djelovanjem oslabljuje demokratske institucije i destabilizira društvo.

"Ne dogode li se temeljne i duboke političke i društvene promjene u Rusiji, Rusija će ostati prijetnja europskom prostoru, bez obzira na ishod rata u Ukrajini", stoji u dokumentu.

Odnosi s Kinom zahladili su kada se planovi za velike kineske investicije nisu ostvarili i kada su češki parlamentarni vođe i sadašnja vlada produbili veze s Tajvanom, premda te dvije zemlje nemaju službene diplomatske odnose.

Česi su upozorili i na uporabu kineske tehnologij ei kritične infrastrukture. "Postoji opasnost od kineskih ulaganja u češku i europsku infrastrukturu, dominacije u strateškim opskrbnim lancima, kontrole ključne robe i razvoja novih tehnologija, uglavnom umjetne inteligencije bez obzira na

05:18

Vojni dužnosnici: Ukrajinske snage napreduju 'polako, ali sigurno'

Ukrajinske snage napreduju "polako, ali sigurno" na bojišnici na istoku i jugoistoku zemlje, kao i u okolici Bahmuta, rekli su visoki vojni dužnosnici.

Otkako je ovoga mjeseca počela protuofenziva, gotovo 16 mjeseci nakon početka rata, Ukrajina tvrdi da je uspostavila nadzor nad selima na jugoistoku zemlje.

Dužnosnici su dodali da osvajaju teren i u okolici Bahmuta, koji su ruske snage zauzele prošli mjesec nakon dugih borbi i gotovo ga u potpunosti razorile.

Glavni ukrajinski zapovjednik general Valerij Zalužnij rekao je predsjedniku američkog združenog stožera Marku Milleyu da su njegove snage "uspjele preuzeti stratešku inicijativu".

"Ukrajinske obrambene snage napreduju u ofenzivnim djelovanjima. Neprijatelj pruža snažan otpor, trpeći pritom znatne gubitke", napisao je Zalužnij na Telegramu.

Milleyu je rekao da je Ukrajini potrebno oružje, kao i oprema za razminiranje - ukrajinski dužnosnici naveli su kao zapreku njihovu napredovanju, velike površine miniranoga teritorija.

Ministar obrane Oleksij Reznikov, u razgovoru za Financial Times rekao je da skupina sela nije glavni cilj ofenzive.

No, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je BBC-u prošloga tjedna da protuofenziva napreduje sporije nego što se nadao.

Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar na nacionalnoj je televiziji spomenula napredovanja na nekim područjima na jugu zemlje oko dva okupirana grada - Berdianska i Mariupolja.

"Svaki dan se napreduje", rekla je Maliar. "Da, napreduje se sporo, ali sigurno."

Ruska vojska, rekla je, usmjerava svoje snage i na južnu bojišnicu i u Bahmut, gdje su ukrajinske snage osvojile dijelove teritorija oko grada.

Na istoku zemlje nastavljaju je teške bitke, rekla je Maliar dodavši da je tamo Rusija mjesecima usmjeravala svoje snage kako bi osigurala puni nadzor nad Donjeckom i Luhanskom regijom.

05:12

Putin pred gomilom obožavatelja u Derbentu

Ruski predsjednik Vladimir Putin pojavio se u gradu Derbentu, a dočekala ga je oduševljena masa. Inače, Derbent je najjužniji grad u Rusiji, i drugi je po važnosti grad u Dagestanu.

Putin se rukovao s okupljenima, od kojih su se neki i fotografirali s njim.

Analitičari i neki zapadni čelnici rekli su da je Putin oslabljen pobunom u Rusiji prošlog vikenda, pa će vjerojatno htjeti pokazati da je i dalje popularan među svojim narodom.

U međuvremenu, dio ruskih medija tvrdi da je general pukovnik Sergej Surovikin, poznat i kao general Armagedon, uhićen.

Jedan izvor je rekao da je Surovikin odabrao stranu šefa Wagnera Jevgenija Prigožina tijekom pobune i zbog toga su ga "zgrabili za ja**".

Na pitanje gdje je general sada, kazali su: "Internim putem te informacije niti ne komentiramo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:56