800.000 ŽRTAVA

Macronova komisija: Francuska snosi ‘veliku odgovornost‘ za genocid u Ruandi

Francuska nije bila sudionik u operaciji etničkog čišćenja, ali Mitterand je odigrao veliku ulogu dok njegovao odnos s predsjednikom Huta
Memorijalni centar
 Simon Maina/AFP

Francuska snosi ''veliku odgovornost'' za genocid koji se dogodio 1994. u Ruandi, ali ne postoje dokazi o francuskom sudjelovanju u ubojstvima - glavni je zaključak francuskih povjesničara objavljen u petak.

Kako piše francuski Le Monde, povjerenstvo povjesničara koje je osnovao predsjednik Emmanuel Macron zaključilo je da je Francuska "podbacila" u mandatu bivšeg čelnika Françoisa Mitterranda zbog genocida u kojem je ubijeno oko 800.000 ljudi, uglavnom iz etničke manjine Tutsija.

Povjesničar Vincent Duclert, voditelj povjerenstva, predao je Macronu izvještaj u Elizejskoj palači nakon godina optužbi u kojima su Francusku okrivljavali da je bila sudionik sudionica u zločinima ili da nije učinila dovoljno da zaustavi genocid.

Kako bi se analizirala uloga Francuske u Ruandi od 1990. do 1994. godine, Macron je u svibnju 2019. naložio osnivanje istražnog povjerenstva u čijem je sastavu bilo 15 povjesničara. Predsjednik im je dopustio pristup predsjedničkim, diplomatskim, vojnim i obavještajnim arhivama. Među njima bili su i arhivi predsjednika Mitterranda, koji je bio usko povezan s bivšim ruandskim predsjednikom Juvénalom Habyarimanom, pripadnikom Hutua.

image
Francuski predsjednik Emmanuel Macron s voditeljem povjerenstva za istraživanje Ruande Vincentom Duclertom
Ludovic Marin/AFP

Dokument na 1200 stranica predstavlja osnovni korak u potrazi za istinom o ''posljednjem imperijalnom porazu Francuske'', navodi se u njemu.

"Rezultati istraživanja ukazuju na niz ozbiljnih i velikih odgovornosti", piše.

Genocid koji se dogodio između travnja i srpnja 1994. započeo je nakon što je ruandski diktator Habyarimana, Hutu, s kojim je Pariz njegovao bliske veze, ubijen 6. travnja u zrakoplovnoj nesreći iznad Kigalija. Elitna skupina Hutu vladala je Ruandom kada se dogodio genocid nakon kojeg je izbio građanski rat. No, kasnije ih je s vlasti svrgnuo Ruandski domoljubni front (RPF) pod vodstvom Tutsija. Vođa pokreta, Paul Kagame, je i danas predsjednik Ruande.

U zaključku izvješća navodi se da ništa u istražnim arhivima ne dokazuje da je Francuska bila sudionik operacije etničkog čišćenja.

''Ipak Francuska je dugo bila uključena u režim koji je poticao pokolj na temelju rase...Bila je slijepa tijekom pripreme genocida od strane najradikalnijih elemenata tamošnjeg režima''.

Francuska je posebno predvodila operaciju Tirkiz, vojno-humanitarnu intervenciju koju je Pariz pokrenuo pod mandatom UN-a između lipnja i kolovoza 1994. Misija je bila kontroverzna jer se vjeruje da joj je stvarni cilj bio podržati genocidnu vladu Hutua. Također su se ponavljale optužbe da su vlasti u Parizu pomogle osumnjičenima za genocid u Ruandi da pobjegnu pod francuskom vojnom zaštitom.

image
Memorijalni centar
Simon Maina/AFP

U izvješću se zaključuje da su se u srpnju 1994. "ubojice, ali i zločinački umovi koji su stajali iza genocida" nalazili u sigurnoj zoni koju su uspostavile francuske snage na zapadu zemlje, "a koje su francuske političke vlasti odbile uhapsiti".

Navodi se da su francuski vodeći politički akteri bili zarobljeni u "postkolonijalnom" razmišljanju te su podržavali "rasistički, korumpirani i nasilni" režim Habyarimane.

Francuski predsjednik Mitterrand je "održao snažnu, osobnu i izravnu vezu sa šefom države Ruande" Habyarimanom, navodi se. Zadržavanje utjecaja u Ruandi značilo je obranu od ''prijetnje anglosaksonskog svijeta, kojeg su predstavljali RPF i Uganda, kao i njihovi međunarodni suradnici''.

Članovi komisije koji su istraživali povijesne arhive nisu stručnjaci za Ruandu - to je bio namjerni izbor kako bi se osigurala njihova neutralnost, javlja novinska agencija AFP. Komisija je uključivala stručnjake za holokaust, genocid nad Armencima u Prvom svjetskom ratu i međunarodno kazneno pravo.

Nakon nedavnog istraživanja zločina u Alžiru, Macron je odbacio službenu ispriku zbog mučenja i drugih zlostavljanja koje su izvršile francuske trupe u Alžiru. Sada će izvještaj o Ruandi imati veliki utjecaj na buduće odnose između dviju država. Macron je ranije najavio da planira posjetiti tu zemlju krajem ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:32