NALAZI SE U KOLUMBIJI

Maduro kaže da bi Guaido mogao biti uhićen na povratku u Venezuelu: 'On će morati izaći pred lice pravde, sud mu je zabranio da napusti zemlju'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.02.2019. u 21:32

Venezuela's President Nicolas Maduro holds a copy of the Venezuelan constitution while he speaks during a meeting with members of the Venezuelan diplomatic corp after their arrival from the United States, at the Miraflores Palace in Caracas, Venezuela January 28, 2019. Miraflores Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
REUTERS

Nicolás Maduro

Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido mogao bi biti uhićen ako se vrtai u svoju zemlju iz posjeta Kolumbiji, naznačio je predsjednik Nicolas Maduro u intervjuu objavljenom u utorak.

"On ne može samo doći i otići. On će morati izaći pred lice pravde, a sud mu je zabranio da napusti zemlju. Ja ću poštovati zakone", rekao je Maduro za ABC News.

Venezuelski Vrhovni sud zabranio je Guaidou da putuje u inozemstvo u siječnju. Zabrana je na snazi dok je on pod istragom zbog, po riječima državnog odvjetnika Tareka Williama Saab, "ozbiljnih kaznenih djela povrede ustavnog poretka".

Usprkos tome, Guaido je otputovao u kolumbijski pogranični grad Cucutu tijekom vikenda kako bi nadgledao dostavu humanitarne pomoći Venezueli, što su spriječili venezuelski vojnici ispaljivanjem gumenih metaka i bacanjem suzavca. Maduro tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno interveniraju u njegovoj zemlji i njega svrgnu s vlasti.

Guaido je nakon Cucute otputovao u kolumbijsku prijestolnicu Bogotu na sastanak Limske skupine, čije su ga zemlje članice priznale za privremenog predsjednika Venezuele.

On je rekao kolumbijskim medijima da će se uskoro vratiti u Venezuelu, ali je Maduro upozorio da će tada morati odgovarati pred sudom.

"Nicolas Maduro nije u poziciji da ikoga uhićuje u ovoj zemlji... Sudovi imaju svoje postupke i oni daju naloge izvršnome tijelu... Nitko ne može biti iznad zakona", rekao je Maduro za ABC News.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo