TRAŽE SE NOVI IZBORI

GUAIDO KARNEVAL ŽELI PRETVORITI U PROSVJED PROTIV MADURA Privremeni predsjednik Venezuele obilazi Južnu Ameriku i traži proširenje odnosa sa susjedima

Juan Guaido
 Carlos Garcia Rawlins/File Photo / REUTERS

Venezuelski privremeni predsjednik Juan Guaido pozvao je u petak, tijekom svoje južnoameričke turneje, sudionike karnevala da svoj godišnji festival pretvore u prosvjed protiv vlade predsjednika Nicolasa Madura.

"Pretvorit ćemo tradiciju karnevala u najveću prosvjednu akciju", kazao je Guaido nakon susreta s argentinskim predsjednikom Mauriciom Macrijem u Buenos Airesu.

Guaido, kojega je za privremenog predsjednika priznalo 60-ak zemalja, na turneji je po ostalim južnoameričkim zemljama tijekom koje traži proširenje međusobnih odnosa.

Ranije u petak on se sastao s paragvajskim predsjednikom Mariom Abdom Benitezom, a u subotu će se susresti s ekvadorskim predsjednikom Leninom Morenom u Quitu. Kako prenose lokalni mediji, u nedjelju ga očekuju u Limi.

Oporbeni čelnik počeo je svoju turu u inozemstvu prije tjedan dana u Kolumbiji, gdje je sudjelovao na susretu tzv. Limske skupine zemalja koja je zatražila okončanje krize u Venezueli i nove izbore u toj zemlji.

Čelnici koje je Guaido do sada posjetio obećali su mu potporu i priznavanje za čelnika Venezuele.

Maduro je u utorak dao naznake da bi Guaido mogao biti uhićen za kršenje naloga Vrhovnog suda prema kojemu ne smije napuštati zemlju.

Oporbeni čelnik je izjavio s tim u vezi da je njegova dužnost vratiti se u zemlju unatoč riziku te da planira povratak početkom idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:57