STRADALI IMIGRANTI

MASOVNO UTAPANJE U SREDOZEMNOM MORU 'Da je pao avion s 400 bijelaca, to bi bilo na svim naslovnicama'

 AFP PHOTO / MARINA MILITARE / AFP PHOTO / MARINA MILITARE

RIM - Papa Frane je u srijedu ponovo apelirao na solidarnost s migrantima i na pomoć obima koji bježe preko Mediterana, prenio je u srijedu Vatikanski radio. Povod mu je najnovija tragedija pored Lampeduse, gdje je broj mrtvih procijenjen na više od 330, uglavnom subsaharskih Afrikanaca, iz Malija, Obale Bjelokosti itd. Prema riječima jednoga od preživjelih, ukrcalo ih se ukupno 460. Ako je taj podatak istinit, to znači da je broj žrtava bio još veći, oko 400, dakle više od preklanjskoga masovnog utapanja također kod Lampeduse, kada ih je poginulo 360 i kada na otoku nije bilo dovoljno ljesova za sve. Ovaj put je malo tijela izvučeno. Najvjerojatnije ih je oluja povukla na dno Sredozemnog mora.

Da je pao avion s toliko bijelaca, to bi bilo na naslovnim stranicama, komentirao je jedan monsignor.

Gumenjaci su bili proviđeni motorima od samo 40 KS. Šverceri su migrantima dali ukupno 10 kanistera benzina, apsolutno nedovoljno za prijelaz na drugu stranu Sicilijanskog kanala.

Pored 29 koji su se smrznuli na palubi jednog od gumenjaka, stradali su putnici još triju gumenjaka – a na svakome je bilo po više od 100 imigranata. Na spašenome ih je krenulo 105, od kojih 29 nije preživjelo. Od preostala tri dva su nađena prazna. Prevrnula ih je oluja u ponedjeljak, između 15 i 16 sati, dok je more u Sicilijanskom kanalu bilo jačine 8. Za treći, nestali gumenjak preživjeli kažu da je izdušio usred plovidbe. S tih triju gumenjaka spašeno je samo 9 migranata.

Isplovili su s libijske obale. Bezvlašće u Libiji i stalni sukobi sukobljenih frakcija olakšavaju nesmetani rad bezdušnih švercera ljudima, koji ne pokazuju nikakve skrupule spram života tih nesretnika, pošto jednom od njih uzmu novac za prijevoz, za njihovo putovanje nade, u Evropu, gdje se nadaju preživjeti.

Često odlaze cijele obitelji, s djecom, kako je bilo i ovaj put. Spašeno je samo četvoro djece, koja su većinom ostala bez roditelja u toj avanturi.

„Platili smo po 1000 libijskih dinara“ (oko 650 eura po osobi), rekli su preživjeli agentima Međunarodne organizacije za migracije (OIM) u sklopu ujedinjenih naroda. „Tvrdili su nam da je vrijeme povoljno. A nismo se smjeli buniti: natjerali su nas u čamce pod prijetnjom oružja“, prenosi Corriere della Sera.

Vatikanski radio podsjeća da je poslije masovne pogibije 360 migranata kod Lampeduse 2013 započeta talijanska akcija nadzora i spašavanja „Mare nostrum“, koja je spasila nekoliko tisuća života, ali da je ta akcija obustavljena kada je Evropska unija preuzela nadzor u svoje ruke i pokrenula akciju „Triton“.

Njezine patrole su nedjelotvorne u spašavanju života, ocjenjuje vatikanski radio.

Kritike Uniji u tom pogledu uputila je, žestokim riječima, načelnica lampeduse Giusi Nicolini. Ponovili su ih, umjereno ali odlučno, dužnosnici Visokog povjereništva UN za izbjeglice (UNHCR), a u srijedu je i talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni ocijenio da je operacija „Triton“ nedovoljna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:30