NEURAVNOTOŽENI PRIKAZ ČINJENICA

MEMORIJALNI CENTAR YAD VASHEM ISPRIČAO SE ZBOG 'NESRETNIH GREŠKI' U FILMU O AUSCHWITZU Nisu spomenuli podjelu Poljske, a prikazane su netočne granice

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.02.2020. u 22:33

Head of the European Jewish Congress Moshe Kantor (2nd L) chats with the chief rabbi of Tel Aviv Yisrael Meir Lau (R) and president of the Pontifical Council for Promoting Christian Unity Bishop Kurt Koch (2nd R) during a dinner reception at the Israeli President's official residence in Jerusalem, on January 22, 2020. - Dozens of world leaders are arriving to Israel ahead of January 23, to attend ceremonies marking 75 years since the liberation of Auschwitz, the World War II death camp where the Nazis killed more than 1.1 million people, most of them Jews. (Photo by Heidi Levine / POOL / AFP)
Heidi Levine / AFP

Moshe Kantor i Meir Lau

 

Memorijalni centar holokausta Yad Vashem ispričao se u ponedjeljak zbog "nesretnih greški" u filmu prikazanom svjetskim čelnicima na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Auschwitza u Jeruzalemu. Kratki film sadržavao je "niz netočnosti koje su rezultirale djelomičnim i neuravnoteženim prikazom povijesnih činjenica", navodi se u priopćenju centra iz Jeruzalema.

Konkretno, film nije spomenuo podjelu Poljske između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza 1939. niti nacističko osvajanje zapadne Europe 1940.

Poljski predsjednik bojkotirao svečanost

Prikazane su također karte s netočnim granicama između Poljske i njezinih susjeda.

Poljski predsjednik Andrzej Duda bojkotirao je svečanost u Jeruzalemu, a kao razlog je naveo te filmove.

- Organizator, (Zaklada Svjetskog foruma o holokaustu) g. Moshea Kantora, jednostavno je iskrivio povijest, posve izostavivši sudjelovanje naših vojnika u borbi protiv nacističke Njemačke - rekao je nedugo nakon završetka skupa.

Kantor je rođen u Moskvi i blizak je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je nazočio skupu u Jeruzalemu, ali ne i svečanosti u Auschwitzu. Duda je kazao za poljski radio da "ne sumnja" da je skup u Jeruzalemu zamišljen kao protuteža svečanosti u Auschwitzu.

(FILES) In this file photo taken on December 5, 2019 the main gate with the inscription
JANEK SKARZYNSKI / AFP
 

Putin je prije puta razljutio Poljake komentarima u kojima je pokušao prebaciti dio odgovornosti za izbijanje Drugog svjetskog rata na Poljsku i sugerirao da je Varšava sudjelovala u holokaustu, što je bio još jedan razlog za Dudin bojkot skupa.

Duda je uz to želio biti i jedan od govornika u Jeruzalemu.

Izdvajamo