FORUM O HOLOKAUSTU

'ŽIDOVI NE MOGU SLOBODNO HODATI ULICAMA' Svjetski čelnici u Jeruzalemu ukazali na porast antisemitizma, izostanak jednog državnika zasjenio govore

 
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier
 AFP

Broj antisemitskih napada u Americi, kao i u ostatku svijeta, sve više raste. Židovske zajednice ponovno se osjećaju ugroženima, a ni sedamdeset i pet godina nakon oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza, Židovi ne mogu slobodno i bezbrižno hodati ulicama.

Ovo su zaključci govora predsjednika Europskog židovskog vijeća Moshea Kantora, koji je danas otvorio peti Svjetski forum o holokaustu. U memorijalnom centru Yad Vashem okupilo se 45 svjetskih čelnika, među kojima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koji su pokušali svijetu poslati poruku da je “antisemitizam neprihvatljiv”.

"Antisemitizam je globalna bolest”, rekao je Kantor i dodao kako se u Europi preko 80 posto Židova ne osjeća sigurno.

“Postoji mogućnost da do 2050. više ne bude židovskih zajednica u Europi”, upozorio je Kantor.

Head of the European Jewish Congress Moshe Kantor (2nd L) chats with the chief rabbi of Tel Aviv Yisrael Meir Lau (R) and president of the Pontifical Council for Promoting Christian Unity Bishop Kurt Koch (2nd R) during a dinner reception at the Israeli President's official residence in Jerusalem, on January 22, 2020. - Dozens of world leaders are arriving to Israel ahead of January 23, to attend ceremonies marking 75 years since the liberation of Auschwitz, the World War II death camp where the Nazis killed more than 1.1 million people, most of them Jews. (Photo by Heidi Levine / POOL / AFP)
Heidi Levine / AFP
Moshe Kantor i Meir Lau

French President Emmanuel Macron lays a wreath during the Fifth World Holocaust Forum at the Yad Vashem Holocaust memorial museum in Jerusalem on January 23, 2020. - World leaders travelled to Israel this week to mark 75 years since the Red Army liberated Auschwitz, the extermination camp where the Nazis killed over a million Jews. (Photo by RONEN ZVULUN / POOL / AFP)
AFP
Emmanuel Macron

Britains Prince Charles lays a wreath during the Fifth World Holocaust Forum at the Yad Vashem Holocaust memorial museum in Jerusalem on January 23, 2020. - Their faces lined by age and haunting memories, about 100 Holocaust survivors joined political leaders Thursday in Jerusalem to recall the liberation of the Auschwitz death camp 75 years ago. (Photo by Abir SULTAN / POOL / AFP)
AFP
Princ Charles

Medijima u Yad Vashemu obratio se i direktor memorijalnog centra Avner Shalev, koji je pozvao na “zajedničku borbu protiv antisemitizma, osuđivanje svih oblika antisemitizma i širenja mržnje u svijetu”.

Osim njih dvojice, govor su održali ruski i francuski predsjednici, kao i Charles, princ od Walesa.

"Nakon Drugog svjetskog rata počela je nova era, era odgovornosti", rekao je svjetskim čelnicima u Jeruzalemu domaćin 5. Svjetskog foruma o holokaustu, izraelski predsjednik Reuven Rivlin.

"Židovi su ljudi koji pamte ... pamtimo jer ako to ne budemo činili, povijest se može ponoviti", rekao je Rivlin.

Rivlin je osudio antisemitizam i nazvao ga "bolešću na koju nijedno društvo nije imuno" i pozvao sve zemlje koje još nisu usvojile IHRA-inu definiciju antisemitizma da to učine.

"Antisemitizam nije problem samo Židova, već i svih drugih. Antisemitizam vodi slabljenju demokracije", upozorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Smatra da je potrebno spriječiti "uvlačenje naše djece u diskurs mržnje". "Govor mržnje i rasizam su otrovi, a vjerujem da je edukacija naš protuotrov", odlučno je rekao Macron.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je "holokaust uvijek bio duboka rana i tragedija koju nećemo nikada zaboraviti". Holokaust je opisao kao jednu od "najmračnijih i najsramotnijih stranica povijesti" i pritom napomenuo da "koncentracijske logore nisu vodili samo nacisti, već i njihovi pomagači iz brojnih europskih zemalja".

"Auschwitz je za mnoge simbol zla, a za Židove je to i simbol njihove bespomoćnosti", upozorio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je da "danas imamo odgovornost i moć osigurati da se ono čega se prisjećamo, više nikada ne ponovi".

Izraelski premijer se u svom govoru zahvalio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i Penceu jer su se "suprotstavili tiraniji Teherana", dok je Pence rekao da "svijet mora ostati snažan pred Iranom".

No, njihovi govori i poruka foruma bili su zasjenjeni odsustvom poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

On je odlučio bojkotirati dolazak na Forum iz protesta što ga nisu uvrstili u govornike. Ljuti se jer su za govornicu pozvali njegovog kolegu, ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojeg je optužio za iskrivljavanje povijesti holokausta i napad na Poljsku.

Kantor i Shalev izrazili su svoje žaljenje što Duda neće sudjelovati na komemoraciji.

“Žao mi je zbog Dudine odluke o nedolasku”, rekao je Shalev, “Smatram da je došlo do nesporazuma i pogrešnog shvaćanja svrhe održavanja Svjetskog foruma o holokaustu.”

Osim govora njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera, održat će se i govori predstavnika savezničkih sila koje su porazile nacizam. No, Poljska je frustrirana jer njihov predsjednik nije dobio vrijeme i prostor za govor.

Poljski predsjednik smatra da se tim potezom “vrijeđa sjećanje na Poljake koji su riskirali svoje živote kako bi pomogli Židovima i na sve poljske žrtve Drugog svjetskog rata”, objavila je ranije dpa.

Russian President Vladimir Putin (L) speaks with French Prsident Emmanuel Macron (C) as Britain's Prince Charles (C-down) looks on during the Fifth World Holocaust Forum at the Yad Vashem Holocaust memorial museum in Jerusalem on January 23, 2020. - World leaders travelled to Israel this week to mark 75 years since the Red Army liberated Auschwitz, the extermination camp where the Nazis killed over a million Jews. (Photo by Abir SULTAN / POOL / AFP)
AFP
Vladimir Putin i Emmanuel Macron

TOPSHOT - Israel's President Reuven Rivlin delivers a speech during the Fifth World Holocaust Forum at the Yad Vashem Holocaust memorial museum in Jerusalem on January 23, 2020. - World leaders travelled to Israel this week to mark 75 years since the Red Army liberated Auschwitz, the extermination camp where the Nazis killed over a million Jews. (Photo by Abir SULTAN / POOL / AFP)
AFP

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u utorak BBC-u da to pokazuje “nepoštivanje Poljske i svih heroja iz Drugog svjetskog rata”.

“Kada čujete izjave poput onih koje je dao predsjednik Putin, koji u potpunosti lažira povijest, naša je odgovornost da pružimo odgovarajući odgovor. Ako nemate mogućnost dati odgovor, tada jedina reakcija može biti ova do koje je došlo”, rekao je Morawiecki.

Putin je nedavno izjavio da je Poljska bila sukrivac u izbijanju Drugog svjetskog rata, usput se ispričavši za raniji pakt ruskog diktatora Staljina s Hitlerom. Poljskog ambasadora u nacističkoj Njemačkoj 1930-ih opisao je kao “ološa i antisemitsku svinju”.

Morawiecki je odgovorio bijesnom izjavom na četiri stranice, kojom je optužio Putina da laže o Poljskoj i “pokušava rehabilitirati” Staljina za svoje sadašnje političke ciljeve.

“Uz dužno poštovanje, mora se reći da je poljski predsjednik pozvan da prvi govori na zajedničkoj večeri u srijedu”, rekao je Kantor. Umjesto Dude, prvi je na večeri govorio španjolski kralj Filip VI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:39