'SAVRŠENA OLUJA'

Meteorolozi: 'Ovakva oluja nije viđena od 1938. Tada je uragan u Novoj Engleskoj ubio 800 ljudi!'

Sandy je hibrid tropskog uragana i hladnog, snježnog vala. Situaciju komplicira i puni Mjesec koji je podigao razinu mora
This NOAA satellite image taken Monday, Oct. 19, 2012 shows Hurricane Sandy at 11:15 a.m. E.D.T. Hurricane Sandy continued on its path Monday, as the storm forced the shutdown of mass transit, schools and financial markets, sending coastal residents fleeing, and threatening a dangerous mix of high winds and soaking rain.  (AP Photo/Weather Underground)

Sandy nije samo obična oluja, nego ima potencijal prerasti u “savršenu oluju” kakva, prema tvrdnjama američkih meteorologa, nije viđena od uragana u Novoj Engleskoj 1938., koji je nosio valove od 15 metara i ubio 800 ljudi.

UŽIVO Superoluja Sandy dolazi: New York izgleda kao grad duhova! Evakuirano 375.000 ljudi, ulice Queensa pod vodom

Iako je riječ o uraganu tek prve - najslabije - kategorije, Sandy bi mogla biti iznimno opasna jer stiže neobično kasno u sezoni uragana, pa bi mogla postati “ekstratropska oluja” - sustav sličan uraganu, ali koji svoju energiju ne dobiva od topline oceana, nego od temperaturnih razlika u atmosferi.

Zbog toga ni njezina službena jačina ni točna putanja nisu toliko važne jer je riječ o masivnom sustavu koji će prekrivati golem prostor, bez obzira na točno mjesto “udara”. Uz to, Sandy na kontinentu već čekaju dvije hladne fronte s kojima bi se mogla sudariti. Sa zapada stiže hladna fronta koja donosi snijeg i koja bi se sa Sandy mogla spojiti u superoluju.

Ta bi se “hibridna oluja” potom mogla spojiti s arktičkom frontom koja stiže preko Kanade, a novonastali sustav mogao bi iznad sjeveroistoka Sjedinjenih Država ostati nekoliko dana te šibati kontinent snažnim vjetrovima, kišama i snijegom. Direktor Nacionalnog centra za uragane u Miamiju, Rick Knabb, rekao je da je oluja toliko velika, a spajanje tri oluje toliko rijetko da se “jednostavno ne može odrediti gdje će biti najgore”.

No, ako se čini da je i ovo previše, situaciju bi dodatno mogao zakomplicirati puni Mjesec zbog kojega će plima biti još viša nego obično, pa bi olujni vjetrovi mogli valove visine i do 3,5 metara nositi duboko u unutrašnjost.

- Ovo je ubojita oluja koja će, kada dođe na kopno, vjerojatno odnijeti više života. Riječ je o oluji bez presedana - izjavio je Martin O’Malley, guverner Marylanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 16:25