IZ BRUXELLESA A. PALOKAJ

MILANOVIĆ I KARAMARKO SLOŽNI Za novog šefa Europske komisije podržavaju Junckera

 AFP

BRUXELLES - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović i šef oporbe Tomislav Karamarko jučer su u Bruxellesu imali isti stav o jednom pitanju. I jedan i drugi su izrazili potporu kandidaturi Jeana Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije.

“Smatram da je to ispravno. Pučani su dobili za nijansu više glasova, Junckerova opcija je dobila najviše glasova, i tu nema stranačkih podjela, to su pravila do kojih ja držim”, rekao je Milanović nakon neformalnog summita šefova država ili vlada EU, na kojemu se razgovaralo o proceduri izbora predsjednika Komisije. Na tom sastanku su se dogovorili ovlastiti Hermana Van Rompuya, šefa Europskog vijeća, da počne konzultacije s predstavnicima Europskog parlamenta.

Upitan o tome koliko se insistira na konsenzusu svih država članica oko izbora budućeg šefa Komisije, iako to više po ugovoru nije nužno, Milanović je rekao da se pokušava izaći u susret Britaniji jer svi žele da Britanci ostanu u EU.

Ranije je i Tomislav Karamarko, koji je sudjelovao na summitu Europske pučke stranke, rekao kako podržava Junckera te da vjeruje da će on uspjeti dobiti potporu većine u Europskom parlamentu.

Zanimljivo je da su, ne samo Milanović, već i mnogi drugi lideri EU država iz redova Socijalista i Demokrata dali potporu Junckeru, dok su rezerve iskazivali upravo oni iz redova EPP-a čiji je kandidat upravo bio Juncker. Mađarski premijer Orban i švedski premijer Reinfeldt izjasnili su se protiv automatizma. Uz njih dvojicu, Junckeru se oštro protivi i britanski premijer David Cameron. Cameron je jučer u Bruxellesu rekao da je EU postao “prejak, previše šefovski i previše intervencionistički”.

Potporu Junckeru dala je i njemačka kancelarka Angela Merkel, ali je također izjavila da će izbor ovisiti o daljnjim konzultacijama. “Ja ne odlučujem o tome tko dobiva poziciju predsjednika Europske komisije. Juncker je naš kandidat i mi ćemo njegove ime predložiti, ali sama činjenica da ste najjača grupa nije dovoljna jer trebate stvoriti većinu i u Europskom parlamentu i među državama članicama u Vijeću”, rekla je Merkel.

I čelnici političkih skupina u Europskom parlamentu dogovorili su se u utorak na “predsjedničkoj konferenciji” da Jean-Claude Juncker prvi pokuša formirati većinu u Europskom parlamentu.

Mnogi lideri su priznali da očekuju duge konzultacije između Vijeća i Parlamenta, koje bi mogle trajati najmanje mjesec dana, a Herman van Rompuy bi, ako bude postignut dogovor o kandidatu, trebao izvijestiti šefove država ili vlada koji bi na sljedećem summitu, 27. lipnja, i službeno imenovali nasljednika Barrosa na čelu Europske komisije za petogodišnji mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:43