PAD USRED ATLANTIKA

Misterij leta 447 iz 2009. napokon riješen? Otkrivena i druga crna kutija

Riječ je u crnoj kutiji koja bilježi zbivanja u kokpitu. To bi mogao biti prijelomni trenutak u istrazi katastrofe jer će istražitelji napokon moći doći do ključnih podataka
 AP

PARIZ - Istražiteljski timovi uspjeli su pronaći i izvući i drugu crnu kutiju iz Air Franceovog zrakoplova koji se 2009. godine srušio usred Atlantika na putu iz Rio de Janeira u Pariz pri čemu je poginulo 228 ljudi. Riječ je u crnoj kutiji koja bilježi zbivanja u kokpitu zrakoplova.

Prema riječima Jean-Paula Troadeca, šefa francuskog Biroa za istrage i analize (BEA), kutija je 'u dobrom stanju', a otkrivena je u nedjelju te izvučena na površinu u utorak rano ujutro pomoću robotske podmornice.

Otkriće druge crne kutije moglo bi biti prijelomni trenutak u istrazi katastrofe jer će istražitelji napokon moći doći do ključnih podataka.

Podsjetimo, Air Franceov Airbus A330 pao je u Atlantski ocean 1. lipnja 2009. godine na letu iz Rio de Janeira prema Parizu. Početkom travnja istražitelji su objavili kako su u četvrtom prokušaju pronašli glavne ostatke zrakoplova .

Službeni uzrok nesreće još uvijek nije poznat, no najviše se okrivljuje zakazivanje senzora za brzinu koje Airbus ugrađuje na svoje zrakoplove. Istražitelji i Airbus tada su ostali vrlo oprezni s nagađanjima, ističući kako bez crnih kutija posljednje sekunde leta nikada neće biti otkrivene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:21