ENIGMA

MISTERIJ NESTANKA AMELIJE EARHART Ova fotografija bi konačno mogla dati odgovor na pitanje što se doista dogodilo legendarnoj američkoj pilotkinji

 National Archives Les Kinney

Misteriozni nestanak legendarne američke pilotkinje Amelije Earhart oduvijek je golicao znatiželju i izazivao spekulacije, pa nije čudo što se medijima diljem svijeta munjevito proširila vijest o fotografiji koja bi konačno mogla odgovoriti na pitanje što joj se dogodilo.

Mutna, crno-bijela fotografija, koju je navodno snimio američki špijun na atolu u sklopu Maršalovih Otoka, navodno prikazuje nju, njezina također nestalog navigatora i njezin avion, a objavila ju je američka kuća NBC u najavi svog specijala pod nazivom “Amelia Earhart: izgubljeni dokaz”. Stručnjaci u tom dokumentarcu tvrde da Earhart nije skončala u pacifičkim dubinama, nego u japanskim rukama, kao ratna zarobljenica.

Amelia Earhart nestala je 1937. godine iznad Pacifika dok je pokušavala obletjeti cijelu Zemlju i postaviti novi rekord. Iza nje je već bio nevjerojatan pothvat - bila je prva žena koja je sama preletjela Atlantski ocean. Ovaj je put bila s navigatorom, a svaki trag im se izgubio 2. srpnja 1937. kada su pokušavali pronaći otok Howland gdje su trebali natočiti gorivo. Mrtvom je proglašena dva dana poslije. Službeno objašnjenje, doduše nikad dokazano, govori da im to nije pošlo za rukom, da su izgubili komunikaciju, ostali bez goriva i stropoštali se u ocean.

National Archives Les Kinney

No, zbog nedostatka dokaza razvio se niz teorija, od kojih su dvije najistaknutije. Prva je da su završili na Maršalovim Otocima, a druga da su prisilno sletjeli na obližnji otok Nikumaroro i umrli kao “brodolomci”. Na tom je otoku 1940. pronađen kostur - poslije se ispostavilo da je riječ o muškarcu - kao i set za šminkanje iz 1930-ih godina. No, opet ništa nije dokazano.

NBC sada, pozivajući se na zaboravljenu fotografiju iz američkih arhiva, ide tragom prve teorije - da je završila na Maršalovim Otocima, pala u ruke Japancima i skončala kao njihova ratna zarobljenica. Priznaju, doduše, da se njezino ime ne spominje u japanskim arhivima, no velik je dio ionako, tvrde, uništen pa to ništa ne znači.

Stručnjaci koji zastupaju tu teoriju tvrde da se među grupicom osoba snimljenih na pristaništu nalazi upravo Amelia Earhart. Ona je okrenuta leđima kameri, na lijevoj strani stoji njezin navigator Fred Noonan, a na desnoj strani u daljini se nazire njezin avion, navodno na teretnom čamcu koji vuče japanski brod Koshu. Žena na slici nosi hlače, nešto po čemu je Earhart bila prepoznatljiva.

Lokalni stanovnici inače već desetljećima tvrde da su vidjeli kako njezin avion pada i kako nju i Noonana odvode Japanci. Nova fotografija mogla bi biti dokaz da su njihove tvrdnje bile istinite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:49