NESTALA DAVNE 1937. GODINE

PRONAĐENE KOSTI AMELIJE EARHART? Ostatke tijela prve žene pilotkinje, koja je sama preletjela Atlantik, slučajno je otkrila britanska ekspedicija

 Profimedia, Imagno

Nova studija američkih forenzičara baca novo svjetlo na desetljećima star misterij o nestanku slavne američke pilotkinje Amelije Earhart.

Ona je nestala iznad Tihoga oceana 1937. tijekom pokušaja leta oko svijeta. Prva je žena pilotkinja koja je sama preletjela Atlantik.

Tri godine nakon njezina nestanka na otoku Nikumaroro otkrivene su kosti za koje se tvrdilo da pripadaju muškarcu.

No po zadnjoj znanstvenoj studiji Richarda Jantza, profesora antropologije sa Sveučilišta Tennessee, te kosti pripadaju Ameliji Earhart, unatoč ranijim osporavanjima.

Otkrila ih je britanska ekspedicija istražujući otok u potrazi za naseljima, stoji u studiji te se dodaje kako je jedan od članova ekspedicije naredio istraživanje cijeloga područja pošto je otkrivena ljudska lubanja. Tad su otkrivene i ostale kosti te predmet koji je nalikovao ženskoj cipeli, a kasnije i kutija za čuvanje navigacijskih instrumenata, koji se koriste pri letenju.

Kosti su poslane na analizu na Fidži. Janz ih je uz pomoć računalnog programa koji utvrđuje spol i mjere kostura, a koriste ga forenzični antropolozi diljem svijeta, usporedio s Earhartinim kostima te zaključio kako se mjere poklapaju.

- S 99-postotnom sigurnošću možemo tvrditi kako tri kosti s otoka Nikumaroro, uspoređene s mjerama Amelije Earhart, pripadaju upravo američkoj pilotkinji - rekao je znanstvenik.

Jantz je pri mjerenju koristio podatke o visini, težini, obliku tijela i proporcijama Amelije Earhart, koji se temelje na fotografijama i informacijama s njezinih dozvola za upravljanjem zrakoplovima i automobilima.

- Malo je izgleda da kosti neke druge osobe imaju toliko sličnosti s kostima Earhartove - izjavio je Jantz.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Forensic Anthropology.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:19